1 Ağustos 2008 Cuma

HD - DVD

Yeni televizyon standardı HDTV (High Definition TV) yani yüksek çözünürlüklü televizyon sayesinde filmler ve diziler çok daha net görüntü ve yüksek ses kalitesi ile oturma odanıza gelecek. Hollywood stüdyoları da yakın bir gelecekte yüksek çözünürlüklü DVD'ler sunmaya hazırlanıyor. Ancak buradaki sorun, şu anda kullanılan disklerin 9 Giga byte'lık kapasitesinin yüksek kalite için yeterli olmaması. HD biçimindeki 150 dakikalık bir film yaklaşık olarak 10 GB tutuyor. Ayrıca ekstra içerik ve etkileşimli oyunların eklenmesi durumunda alt sınır 12 GB'a çıkıyor.

Blu-ray

Blu-ray'i destekleyenler arasında Sony'nin haricinde donanım üreticilerinden Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Pioneer, TDK, LG Electronics, Dell, HP ve Apple; Electronic Arts ve Vivendi Universal oyun firmaları ve 20th Century Fox, Columbia Tristar, MGM ve Walt Disney Pictures gibi film stüdyoları sayılabilir.


HD-DVD


Sanyo ve NEC gibi üreticilerin haricinde HBO, New Line Cinema ve Universal Pictures gibi film üreticileri de HD DVD'yi destekliyorlar. Toshiba ise HD DVD için Microsoft ve Intel gibi devleri kendi saflarına çekmiş durumda.

İKİSİNİDE DESTEKLEYENLER

sadece Paramount Home Entertainment ve Warner Home Video her iki optik saklama biçimini de destekleyeceğini duyurdu.


Kopya koruma


Her iki taraf da AAC sistemini (Advanced Access Content System) yani gelişmiş içerik erişim sistemini kullanmak istiyor. Bu sayede bir diskin kopyalanmasına izin verilip verilmeyeceği veya nasıl kopyalanacağı tam olarak belirlenebiliyor.


Blu-ray korumayı bir adım ileri götürerek, kopyalamaya izin vermiyor. Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bu engellemeyi tamamen kullanıcı düşmanlığı olarak adlandırıyor. Nitekim yeni işletim sistemi Windows Vista (2006 sonunda piyasaya sunulacak) sadece HD DVD desteğine sahip olacak. Buna göre Blu ray, kopya korumasını biraz hafifletmeyi düşünebilir.

Hiç yorum yok: