1 Ağustos 2008 Cuma

Dijital Kamera Nedir?

Dijital Kamera Nedir?

Dijital kamera; özelliği adında saklı olan bir fotoğraf makinesidir. Çekilen görüntü; kimyasal bir kayıt ortamına (fotoğraf filmi) değil, dijital olarak ışığı ve renkleri algılayabilen bir sensöre gider ve burada aynı bilgisayarlarda olduğu gibi özel bir hafızada sayısal olarak saklanır.

Neden Dijital Kamera?


Çektiğiniz fotoğrafları kağıt üzerinden çok, bilgisayar ortamında (sabit disk, disket, cd) saklamak ya da tarayıcı (scanner) kullanmak zorunda kalmadan, hızlı bir şekilde bilgisayara geçirmek istiyorsanız.
Yakınınızda bulunmayan insanlara internet yoluyla fotoğraflar göndermek istiyorsanız.
Web sitenize bol bol fotoğraf koymak istiyorsanız.
Yüzlerce fotoğraf çekmek istiyor ancak film ve tab parası ödemek istemiyorsanız.
Dijital kamera almayı düşünme vaktidir :)

Avantajları


Film ve tab ücretini ayrıca bunlar için harcanan zamanı tarihe gömüyor.
Bilgisayarda kullanılması gereken fotoğrafları tarayıcı ile tarama zahmetinden kurtarıyor. Bu şekilde hem zamandan hem de kaliteden ödün verilmemiş oluyor.
Çekilen fotoğrafları izleyerek beğenilmeyenleri hafızadan silme ve tekrar çekme olanağı tanıyor. Böylece hem hafızadan tasarruf etmiş hem de belki de bir daha çekilmesi mümkün olmayan bir pozu kaçırmamış oluyorsunuz.
Fotoğraflar üzerinde, daha çekim yapılırken sınırlı sayıda da olsa efekt uygulama imkanı tanıyor.
Düşük çözünürlük kullanmak şartıyla, yüksek bir hafızayla hiç değiştirmeden birkaç bin fotoğraf çekilebiliyor.
Acil kullanılması gereken fotoğraflar olduğunda, filminizin daha bitmemiş olan bölümünü yakmanız gerekmiyor.
Normal fotoğraf makinelerindeki filmlerin hazırlanmasında kullanılan kimyasal maddelerin çevreye verdiği zararlar da düşünülürse, dijital kameraların çevre dostu olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Dezavantajları

İlk alış maliyeti yüksek : Hem makine hem de hafızaları normal fotoğraf makineleriyle karşılaştırınca çok pahalı. Mali açıdan faydası, uzun süreli kullanımdan sonra ortaya çıkıyor.

Yavaş : Dijital kameraların teknolojisi, hızlı fotoğraf çekilmesini önlüyor. Bir fotoğraf çekildikten sonra bir diğerini birkaç saniye sonra çekebiliyorsunuz. Özel olarak hızlı çekim yapan kameralar ise çok pahalı.

Pil ömrü çok kısa : LCD ekran, optik zoom motoru, flaş, hafıza kayıt işlemleri ve diğer elektronik elemanlar çok hızlı bir şekilde pil tüketiyor.

Hassas : Dış etkenlere karşı mekanik fotoğraf makinelerinden daha hassaslar. Dikkatli kullanılmazlarsa fonksiyonellikleri daha kolay zarar görebiliyor.

Çözünürlük

Bir dijital kameranın en önemli özelliğidir denilebilir. Çekilen fotoğrafların kalitesinin maksimum ne kadar olabileceğini belirtir. MegaPixel birimiyle ifade edilir ancak asıl önemli olan kesin olarak size verilen (Bilmemkaç x Bilmemkaç) çözünürlük değeridir. Bu çözünürlük değerlerini çarparak efektif MegaPixel değerini bulabilirsiniz. Yüksek olan iyidir ve pahalıdır diyebiliriz. 2 ve üzeri MegaPixel değeri olan tüm makineler alınmaya değer makinelerdir. Kağıda baskı alınması düşünülüyorsa kalitenin bozulmaması için mümkün olan en yüksek değerin alınması gerekir zira kağıt baskı teknolojisi bunu gerektirir. Birbirine yakın MegaPixel değerleri arasında kalite açısından pek fark yoktur. Örneğin 3.2 MegaPixel lik bir kamera da 3.4 Megapixellik bir kamera da maksimum 2048 x 1536 çözünürlükte fotoğraf çekebilir. (Efektif değeri = 2.048 x 1.536 = 3.145.728 pixel yani 3.14 MegaPixel)
Eğer çekilen fotoğrafların sadece bilgisayarda kullanılması düşünülüyorsa çözünürlük değerinin çok yüksek olmasının gereksizliği ortaya çıkar, zira şu anda kullanılan bilgisayarların çoğunluğu 800x600 ekran çözünürlüğü kullanır, bundan sonra en çok kullanılan ekran çözünürlüğü ise 1024x768 dir. Bunlardan daha büyük çözünürlükte çekilen fotoğraflar bir ekrana sığmazlar ve resmin sürüklenmesi ya da bir program kullanılarak boyutlarının küçültülmesi gerekir. Böylece bazı kişiler için 1 MegaPixel'lik çok ucuz makinelerin bile yeterli olabileceği ortaya çıkar. Yalnız dikkat etmeniz gereken nokta şudur ki; düşük bir özellik bir başka özelliğin de düşük olacağı anlamına gelir. Yani 1 MegaPixel'lik ucuz bir kamera çözünürlük açısından yeterli olabilir ancak diğer özelliklerini hiç beğenmeyebilirsiniz.
CCD-algılayıcı veya CCD-çip olarak da adlandırılır. Yüklenme iliştrilimiş araç (İngilizce; Charge Coupled Device).Dijital fotoğraf makinelerinin ve video kameralarda ışığa duyarlı yüzey olarak iş görürler. Bir tabakanın üstüne dizilmiş ışığa duyarlı foto diyotlardan oluşurlar. Bunlar, düşen ışığı elektrik gerilimine çevirirler. Ne kadar aydınlık olursa ışık hücresinde (fotosel) biriken gerilim de o kadar yüksek olur. Matrix gerilim, bir analog-dijital (A/D) çevirici ve işlemci vasıtası ile resime çevrilir.
CCD algılayıcılar ışığa karşı, CMOS algılayıcılardan daha duyarlıdırlar ve ürettikleri görüntüler daha niteliklidir. Buna karşılık daha pahalıdırlar ve daha fazla güç harcarlar.

Hiç yorum yok: