26 Eylül 2008 Cuma

Googledan Size Çok Özel Bir Teklif

Geçtiğimiz günlerde 10. yaşını dolduran Google, yaş günü kutlamalarına çok özel bir yarışmayla başlıyor. Proje 10100 adı verilen yarışma tüm Google kullanıcılarına açık.

Yarışmanın amacı, Dünyayı değiştirecek bir fikre sahip olan kullanıcıların bu fikri hayata geçirmelerine yardımcı olmak. Google, yarışmanın sitesinde bu hizmeti neden sunduğunu şu kelime ile açıklıyor: "İnsanlara yardım etmenin iyi bir şey, insanları başkalarına yardım etmeye teşvik etmenin ise çok daha iyi bir şey olduğunu düşünmemiz."

Google, Proje 10100 ile kullanıcılarına şu soruyu soruyor: "Neyin yardımı olur? Bunun da ötesinde, en çok neyin yardımı olur?" Bu sorunun anlamı ise, farklı kategorilerde, mümkün olduğunca fazla insana yardımcı olacak bir fikrin aranıyor olması.

"Olabildiğince fazla insana yardımcı olarak dünyayı değiştirecek fikirler için yapılan bir çağrı" olarak lanse edilen yarışmada toplam 8 kategoriye yer verilmiş:

- Topluluk
- Fırsat
- Enerji
- Çevre
- Sağlık
- Eğitim
- Barınma
- Diğer konular

En iyi fikrin seçilmesi sırasında dikkate alınacak kriterler ise şu şekilde özetlenmiş:

- Kapsam: Bu fikir kaç insanı etkileyecek?
- Derinlik: İnsanlar ne kadar derinden etkilenecek? İhtiyaç ne kadar acil?
- Yapılabilirlik: Bu fikir bir veya iki yıl içinde uygulanabilir mi?
- Etkinlik: Fikriniz ne kadar basit ve makul bir maliyetle gerçekleştirilebilir?
- Etki süresi: Fikriniz ne kadar süreyle etkili olacak?

[Alıntıdır.]

Photoshop CS4 Için Geri Sayım Başladı

Adobe, yaptığı açıklama ile Creative Suite 4'ü resmen duyurdu. Çıkış tarihi ve detaylar burada...
Adobe'un ünlü yazılım paketi Creative Suite'in dördüncü sürümü resmi olarak duyuruldu. Creative Suite 4'te Photoshop CS4 ile beraber gelen diğer uygulamalar şöyle: InDesign CS4, Flash CS4, Dreamweaver CS4, After Effects CS4, Premiere Pro CS4 ve Soundbooth CS4.

Photoshop CS4 ile beraber gelen yeni özelliklerin başında kullanıcıların, resmin içinde yer alan obje ve insanların biçimini bozmadan resmin uzatılabilmesini mümkün kılan resim ölçümlendirme aracı dikkat çekiyor.

Adobe'un önemle üzerinde durduğu bir diğer nokta ise OpenGL uyumlu kartlar üzerinde yeni uygulamaların çalıştırılacağı Photoshop'un yeni GPU hızlandırma fonksiyonu.

Bunun yanında InDesign CS4'te geliştirilmiş renk ve yazıcı desteği ve Creative Suite 4'ün yeni XFL formatıyla tam uyumlu çalışabilen yeni Flash CS4 uygulaması, CS4 paketi ile beraber gelen diğer yeniliklerin arasında yer alıyor.

Creative Suite 4 6 farklı sürüm olarak yayınlanacak. Bunlar; Production Standard CS4, Production Premium CS4, Design Standard CS4, Design Premium CS4, Web Standard and Premium CS4 ve Creative Suite 4 Master Collection.

Fiyat aralıklarına geldiğimizde, Web Premium yaklaşık 2.000 YTL'lik bir fiyata sahipken, Master Collection CS4'te ise bu fiyat neredeyse 3.500 YTL'ye kadar çıkıyor.

CS4'ün en geç bir ay içerisinde satışa sunulması bekleniyor.

kaynak: chip

13 Eylül 2008 Cumartesi

Google Chrome 4 Günde Operayı Solladı !




1.5 Hafta önce kullanıma sunulan Chrome, rakiplerinden Opera'yı geride bırakmayı şimdiden başardı. Tarayıcının bu başarısı Google'ı bile şaşırttı.

Salı günü piyasaya sürülen tarayıcının en dikkat çekici özelliği, sürati. Sayfa yüklemede, dosyala indirmede ve video oynatmada rakiplerinden daha hızlı olan program, istatistiklerde de hızla yükselişte.

Amerikalı web şirketi NEt Applications'un bilişim portalı PC Welt'e dayanarak verdiği habere göre, Chrome pazar payını daha ilk günden %1,48'e yükseltti. Sonraki günler için başka bilgiye ulaşılamazken Chrome'u kullananların sayısının özellikle hafta sonu artış göstermesi bekleniyor.

Net Applications'un verilerine göre, Chrome bu performansıyla Netscape ve Opera'nın kullanıcı sayılarını geçmekle kalmadı aynı zamanda ikiye de katladı. Amerikalı firmaya göre Opera'nın piyasa payı %0,74 Netscape'inki ise %0,72.

Google da şaşırdı

Google Sözcüsü Kay Overbeck de, kendisinin ve firmasının Chrome'un bu kadar ilgiyle karşılanmasından memnun olduğunu açıkladı. "Başta basının olmak üzere kamuoyunun bu düzeyde ilgi göstermesine şaşırdık." diyen Overbeck, Chrome'un Google tarafından çıkarılacak olan Android isimli cep telefonu işletim sisteminin bir parçası olup olmayacağı konusunda açıklama yapmazken, tarayıcının Linux ve Mac sürümleri üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Bu arada sektörde Chrome'un en büyük rakibinin kim olacağı üzerine de fikir yürütülüyor. Amerikalı portal TG Daily'e göre metin ve fotoğraf düzenleme ile tabela hesaplamalarında web tabanlı programların kullanımını kolaylaştıran Chrome'un asıl rakibi Internet Explorer ve tüm Windows yazılımı.

PC Welt ayrıca Chrome'un Firefox Mozilla için de ciddi bir rakip olduğunu belirtirken, Firefox kullanıcılarının Internet Explorer kullanıcılarına göre yeniliğe açık ve değişime meraklı olduklarını vurguluyor.

Öte yandan Amerikalı internet portalı GigaOM'un röportaj yaptığı tarayıcı piyasasının eski liderlerinden Netscape'in kurucusu Marc Andreessen de Chrom'un iyi bir başlangıç yaptğını belirtip, tarayıcıyı etkileyici bulduğunu açıkladı.

4 Eylül 2008 Perşembe

Beyine Görüntü Yollayan Usb Cihaz İcat Edildi


Yeni sunulan şeker görünümlü USB bellekleri dilinize değdirdiğinizde beyninize görüntüler sunuyor.

Çok farklı bir teknolojiye hazır mısınız? Yeni çıkan lollipop görünümlü USB bellekler daha fazlasını sunuyor. Çeşit çeşit özelliklerle satışa sunulan lollipop bellekler, ağza koyulunca kullanan kişinin zihninde görüntüler oluşmasını sağlıyor.

Eye Candy (Göz Şekeri) ismiyle sunulan bu ürünler dil yoluyla beyine ufak elektrik dalgaları yolluyor. Bu da belli bir objeyi görmenizi sağlıyor. Ya da beyninizi o yönde kandırıyor diyebiliriz. Balıktan tutun da kedi köpeğe kadar birçok görüntü sağlayan Eye Candy'ler görüntülerine göre farklı isimler alarak satışa sunulacaklar.

Eye Candy üzerinde kullanılan teknoloji aslında yeni sayılmaz. 1970'lerde Meksikalı bir bilim adamı tarafından üzerinde çalışılan bu proje şimdi gittikçe yaygınlaşmaya başladı.

[Alıntıdır.]

19 Ağustos 2008 Salı

Pioneer 400 GB Kapasiteli 16-katmanlı Disk Yaratıyor

Yeni nesil yüksek kapasiteli optik diskler yolda olabilir. Pioneer, 16 katmanlı ve toplamda 400 GB kapasiteye sahip okunabilir disk ortamını geliştirdiğini iddia etti. Şirket bu teknolojinin kullanılan disk sayısını düşüreceğine ve böylece kaynakların korunmasına katkı sağlayacağına inanıyor.

Her katmanda 25 GB’lık veri depolanmasını sağlayan teknolojinin tek diskte 16 katman olarak birleşmesiyle ortaya 400 GB’lık bir kapasite çıkıyor. Katman başına 25 GB olan bu kapasite Blu-ray disklerin sağladığına eş bir değer. Pioneer, yeni disklerinin mavi lazer veya kırmızı lazer teknolojilerinden hangisine dayandığından bahsetmedi. Buna rağmen Pioneer, 16 katmanlı disklerinin şu anki BD disklerle uyumlu olabileceğine işaret etti.

Bir basın bildirisinde Pioneer, bu gelişmenin yakın gelecekte önemli bir hal alacağını düşündükleri büyük kapasiteli disklerin yapılabilirliliğini desteklediğini söyledi. Şu an için şirket sadece 16 katmanlı okunabilir optik disklerde başarıya ulaşmış durumda ancak Pioneer bu teknolojiyi kaydedilebilir disklere de uygulayabileceğine inanıyor.

Sony, Blu-Ray disklerin 8 ila 10 katmana kadar ya da 200 – 250 GB kapasiteye kadar ölçeklenebildiğini daha önceden belirtmişti. Buna rağmen üst üste binmiş bu katmanların her biri sinyalleri zayıflatıyor ve birbirine yakın bu katmanlarda oluşan girişim ve iletim kayıplarından dolayı kararlı ve temiz bir sinyal almak gittikçe zorlaşıyor. Pioneer birbirine yakın bu katmanlardan dolayı meydana gelen girişim sorununu çözdüğünü iddia etti. Bunun için geniş alanlı küresel sapma dengeleyicisi ve optik aygıtın içindeki yüksek sinyal gürültü oranına sahip zayıf sinyalleri okuyan ışık-alıcı elementler kullanıldığını belirtti.

Pioneer, 13 Temmuz 2008’de Hawaii’de yapılacak olan Uluslararası Optik Hafıza ve Optik Veri Depolama Sempozyumu’nda 16-katman teknolojisinin detaylarını vereceğini söyledi.


Kaynak : toms hardware

19 Saatlik Dizüstü Batarya Ömrü

Dünyanın ikinci büyük PC üreticisi Dell 19 saatlik rekor pil ömrü sunan yeni Latitude serisi dizüstü sistemlerini duyurdu. Dell’in ürettiği en ince ve hafif dizüstü bilgisayar da duyurusu yapılan yeni seri dizüstü sistemler arasında yer alıyor. Latitude E6400 ismini taşıyan model 9 hücreli bataryası ile 10 saat pil ömrü sunuyor. Ana bataryanın altında yer alan ikinci batarya ise 9 saatlik ilave pil ömrü getiriyor. Böylelikle neredeyse bir tam gün boyunca adaptör derdi olmaksızın dizüstü bilgisayar kullanılabiliyor. Dell başkan yardımcsısı Jeff Clarke, kendi geliştirdikleri bir teknoloji ile bu kadar uzun süreli pil ömrü sunduklarını ifade ederken, bilgisayarın bileşenlerinin daha az güç sarfiyatı yapması için bir çok parçanın revize edildiğini vurguladı. Ekranın tazeleme süresi başta olmak üzere pil ömrünü etkileyen bir çok faktörün analiz edilerek böyle bir teknolojinin geliştirildiği Clarke tarafından belirtilirken, pil ömrü ölçümü yapılırken endüstri standartları doğrultusunda hareket edildiğine de dikkat çekildi. 14.1 inç’lik ekranı bulunan Latitude E6400 Intel Core 2 Duo işlemci ile geliyor. 8 GB’a kadar bellek desteği sunan cihazın depolama kapasitesi ise 250 GB. Tercihe bağlı olarak Windows Vista ya da Windows XP yüklenebilen cihazın fiyatları ise 1.139 dolardan başlıyor. Dell’in yeni seri dizüstü sistemlerinde merkeze alınan en önemli noktanın güç tüketimi olduğu dikkat çekiyor. Yeni modellerin daha küçük ve hafif AC adaptör ile gelmesi göze çarparken, bazı modeller de USB port üzerinden cep telefonu da şarj edebiliyor.

Kaynak : Haberturk.com

Son Günlerin En Zararlı 10 Yazılımı










Bitdefender, yeni çıkan en sinir bozucu ve tehlikeli 10 zararlı yazılımını açıkladı.

Son zamanlarda kötü niyetli kişilerin hazırladığı zararlı yazılım tuzakları gittikçe artarken Bitdefender'da boş durmadı ve dikkat edilmesi gereken en zararlı 10 trojan'I bunların arasından ayıkladı. Aşağıdaki listede ilk 10 tehditi görebilirsiniz:

  1. Trojan.Clicker.CM - 6.63%
  2. Trojan.Downloader.WMA.Wimad.N - 4.49%
  3. Trojan.Downloader.Wimad.A - 2.91%
  4. Trojan.Qhost.AKR - 2.57%
  5. Exploit.SWF.Gen - 2.39%
  6. Trojan.Swizzor.1 - 2.02%
  7. Trojan.HTML.Zlob.W - 1.92%
  8. Trojan.HTML.Zlob.AA1 - 73%
  9. Trojan.Autorun.TE - 1.72%
  10. Trojan.FakeAlert.PP - 1.65%
    Diğerleri - 71.97%.

Onda dokuzunun Trojan olduğu sizinde dikkatinizi çekmiştir. Bu dokuz trojan bulaştığında veri silinmesine, hasar oluşmasına veya bilgisayara uzaktan bağlanıp kullanıcının yaptıklarının mercek altına alınmasına yol açıyor. Bunlar da zaten en temel trojan özellikleri olmasına karşın bu dokuzu bu konuda çok başarılılar. 1. sıradaki Trojan.Clicker.CM bağlantı hızını büyük ölçüde yiyerek çok büyük sıklıkla reklam çıkarıyor ve bilgisayarınızı büyük ölçüde yavaşlatıyor.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir Trojan ise listede üçüncü sırada bulunan Trojan.Downloader.Wimad.A. Bu trojanın en büyük yeteneği internette her an karşılaşabilecek olmanız. Herhangi bir şey indirirken, yabancı bir siteye göz atarkan hatta spam yoluyla bile karşınıza çıkabilir.


[alıntıdır.]

18 Ağustos 2008 Pazartesi

500 Dakika Konuşma Bedava Türktelekom Için














Türk Telekom, Siemens SHC ve Tekofaks Panasonic, kablosuz ev telefonlarında (DECT) yeni bir işbirliğini hayata geçirdi.

İşbirliği kapsamında, 24 Eylül 2008'e kadar Panasonic ve Siemens markalarından belirlenen kablosuz telefon modellerinin birini alan müşterilere, şehir içi 500 dakika ücretsiz konuşma hediye edilecek.

Kampanyanın tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan, “evde ev, işte iş telefonu kullanılır” sloganının çok çabuk kabul gördüğünü, geçen yıldan bu yana Türk Telekom'un bu konuda önemli çalışmalar yaptığını söyledi.

Demircan, hedeflerinin, müşteri memnuniyetini artırmak olduğunu ifade ederek, müşterilerinin sabit telefonlardan farklı beklentilerinin olduğunu anlattı.

Türkiye'de SMS uyumlu 100 bin telefon kullanıldığını, burada yüzde 25'lik büyüme potansiyeli bulunduğunu belirten Demircan, müşterilerin arayan numarayı görebilme, rehber gibi ilave özelliklerini de ev telefonlarından beklediklerini anlattı.

Demircan, Türk Telekom'un geçen yıl düzenlediği evlilik kampanyasında 100 binin üzerine çıktıklarını, Siemens SHC ve Tekofaks Panosonic ile hayata geçirdikleri kampanyayla da kablosuz ev telefonu kullanımını artırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demircan, kampanyanın bütün dağıtım kanallarından yapılacağını, stokların sınırlı olduğunu ancak oluşacak talebe göre iş birliği yaptıkları firmaların hazırlıklı olduğunu belirtti.

Demircan, dünyada ev telefonu kullanımının azaldığına dikkat çekerek, "Bu bir trend. Türkiye'deki ev telefonu kullanımı, bütün dünyadakine göre daha az azalıyor” dedi.

Türk Telekom'un 19 milyon abonesinden yaklaşık 1 milyonunun, bugüne kadar hayata geçirdikleri kampanyalardan yararlandığına işaret eden Demircan, hedeflerinin, bunu daha yukarıya çekebilmek olduğunu söyledi.

Demircan, Türk Telekom'un e-fatura uygulamasına 710 bin müşterinin dahil olduğunu ifade ederek, burada milyonun üzerine çıkmayı öngördüklerini kaydetti.
Erem Demircan, Türk Telekom'un yeni kampanyasıyla yaklaşık 40 YTL'lik ücretsiz konuşma hediye edileceğini bildirdi.

BEDAVA DAKİKALAR 24 EKİM'E KADAR GEÇERLİ

Türk Telekom Satış Başkanı Aydın Çamlıbel de kampanya ile ağırlıklı olarak bireysel müşterileri hedeflediklerini belirterek, asıl amaçlarının marka imajını geliştirmek olduğunu vurguladı.

Siemens Ev ve Ofis İletişimi Bölümü Genel Müdürü Demet Savaş ise amaçlarının kablosuz ev telefonu kullanımını yaygınlaştırmak, Avrupa'daki penetrasyon oranlarına ulaşmak olduğunu kaydetti.

Tekofaks Komünikasyon ve Tüketici Elektroniği Pazarlama A.Ş Genel Müdürü Serhat Tatlı da kablosuz ev telefonu alanında gidilecek çok yol olduğunu, geçen yıl Türk Telekom'la başlattıkları evlilik kampanyasının başarısını, bu kampanyayla sürdürmeyi amaçladıklarını söyledi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, telefon kampanyasında sunulan bedava dakikalar 24 Ekim 2008 tarihine kadar geçerli olacak. Hediye dakikalar, satın alınan SMS özellikli kablosuz telefonların kutuları içerisindeki şifreli kartlarla müşterilere sunulacak.

[Alıntıdır.]

Çin İnternette Öne Geçti.

Çin Hükümeti, ülkenin internet kullanımı ile ilgili resmi istatistikleri yayınladı.Uzaktan yapılan tahminler, elde net veri olmadan hazırlanan analizler üç aşağı beş yukarı böyle bir sonuca ulaşılacağını söylüyordu ama Çin Hükümeti, geçen günlerde ülkenin internet kullanımı ile ilgili ilk defa resmi istatistikleri yayınlayınca gerçek ortaya çıktı: Çin, internet kullanıcısı sayısında Amerika Birleşik Devletleri’ni geçti.

Bu sonucun ardından hemen Çinli internet şirketlerinin Google, Yahoo, Facebook gibi Amerikan devlerine karşı şansları değerlendirilmeye başlandı. Haziran ayı itibarıyla Çin’deki internet kullanıcıları 253 milyona ulaştı. Böylece 1.3 milyar nüfuslu ülke, 220 milyon kullanıcıyla dünyanın en çok internet kullanıcısına sahip ülkesi ABD’yi geçmiş oldu.

Sadece yüzde 19’u

Çin Hükümeti’nin yaptığı araştırmaya göre, ülkedeki internet kullanıcılarının yüzde 70’i, 30 yaş ve altındaki kişiler. Özellikle bloglar ve sosyal ağlar sayesinde, öğrenciler arasında internet kullanımı çok hızlı yaygınlaşıyor. 253 milyon Çinli internet kullanıcısına sadece son bir yıl içinde eklenen kişi sayısı, tam 90 milyon. Son 6 ayda eklenen ise 43 milyon. Bu sayının 39 milyonunu tek başına lise öğrencileri oluşturuyor. Liselerdeki inanılmaz büyümeyi bir kenara bırakın, ülke nüfusunun şu anda sadece yüzde 19’unun internet kullanıcısı olduğunu dikkate aldığınızda bile bu konuda Çin ile zaten kimsenin baş etmesinin mümkün olmayacağını anlıyorsunuz. Halbuki Amerika’daki 220 milyon internet kullanıcısı, 300 milyonluk ülkede yüzde 70’e gelindiğini gösteriyor. Ya da başka bir ifadeyle, artık doyuma ulaşıldığını.

Hiper-büyüme bekliyor

Bu büyüme rakamları, Çinli ve Amerikalı internet siteleri arasında süren rekabetin de bundan sonra Çinli şirketler lehine olacağının kanıtı. ABD’li yatırım şirketi Morgan Stanley’in yaptığı bir araştırmaya göre Çin’deki online reklam pazarı şu anda her yıl yüzde 60-70 büyüyor. 2008 itibarıyla ise toplam 1.7 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki 3-4 yıl için Çin internet piyasasında yaşanacak büyümeyi tek bir sözcükle ifade ediyorlar: Hiper-büyüme. Çin’deki bu pazar, Baidu, Sina, Tencent ve Alibaba gibi internet şirketleri tarafından yönlendiriliyor.

Yahoo akıllılık etti, Ali Baba ile anlaştı

ALEXA’da 13’üncü sıradaki Baidu ve 17’nci sıradaki Tencent’in ardından 24’üncü sırada Çin’in en büyük portalı Sina (sina.com) var. İnternet kullanan Çinlilerin hemen hepsi, günde en az bir kere haber okumak için Sina’ya giriyor. Dünyanın en yaygın internet ticaret şirketi, Çinli Ali Baba Grubu ise internette beş koldan birden büyüyor. Çin’e Çinli bir şirket olmadan giremeyeceğini anlayan Yahoo ile yaptığı anlaşma uyarınca Ali Baba, Yahoo’nun Çin adresini alıp Yahoo’ya, grubun yüzde 40 hissesini vererek büyüyor.

Sansür olmasa daha çok büyüyecek

ÇİN’in en ünlü aktris ve yönetmeni Xu Jinglei’nin (34) blogu, birkaç yılda 174 milyon ziyaretçi sayısına ulaştı. Ancak bu kadar büyük bir pazar ve böylesi bir büyüme potansiyeline karşı Çinlilerin önündeki en büyük engel yine Çin Hükümeti. Kimin hangi sitelere girdiği, hangi sitelerin neler yayınladığı da çok sıkı takip ediliyor. Sonuçta politik içerikli siteler, iktidardaki Komünist Parti’nin bakış açısına göre çoğu zaman sansür ediliyor.

Baidu Google’ı sokmuyor

ÇİN’deki internet istatistiklerinin yayınlandığı gün, Çinlilerin arama motoru Baidu da ikinci çeyrek bilanço rakamlarını açıkladı. Amerika’daki arama motorları arasında comScore’a göre yüzde 62’lik pazar payına sahip Google’ın büyümesindeki yavaşlama sürerken, Çin’de yüzde 63 pazar payı olan Baidu (baidu.com), net kárını yüzde 81 artırdığını duyurdu. Böylece Çin’de sadece yüzde 23 pazar payına sahip Google ve yüzde 3 paya sahip Yahoo’ya fazla bir yaşam hakkı tanımayacağını gösterdi. Çin’in en popüler oyun, mesaj ve sosyal ağ sitesi Tencent’in (qq.com) şirket değeri ise 15 milyar dolara ulaştı. Böylece Microsoft’un geçen yıl hisse alımı yaptığı Facebook ile aynı seviyeye geldi.

[Alıntıdır.]

Yeni MSN'de Neler Var?

Halen Beta aşamasındaki yeni MSN sürümü Windows Live Messenger 9 geliştirilmeye devam ederken, ilk detaylar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Anlık mesajlaşma yazılımı MSN'nin yeni sürümü Windows Live Messenger 9'un (WLM 9) Beta testleri devam ediyor. Bu yılın sonları ya da 2009'un ilk aylarında çıkması beklenen yeni sürüme dair ilk bilgiler de gelmeye başladı.

Yeni bir arayüzle kullanıcıların karşısına çıkacak olan WLM 9'da API bileşenleri yaygın olarak kullanılacak. Çok kullanıcılı ses ve görüntülü sohbet imkanı gibi özelliklerin beklendiği yazılımda (bir ihtimal sürüm 10'da da yer alabilir), WPF (Windows Presentation Foundation) üzerinden destekleyen sistemlerde kullanılmak üzere çeşitli grafik efektlerinin yer alacağı öngörülüyor. Yani transparan menü ve pencerelerle daha sık karşılaşacağız.

Henüz kesinlik kazanmasa da Yahoo Messenger'dakine benzer şekilde WLM 9'da da AIM, XMPP, ICQ gibi farklı mesajlaşma yazılımların kullanıcılarına da kucak açılacağı tahmin ediliyor.

WLM 9 Beta sürümü 20 Kasım 2007'den itibaren davetiye yoluyla http://connect.microsoft.com/ üzerinden Beta testçilerine açılmıştı.

[Alıntıdır.]

Windows 7'ye Doğru Son Sürat

Vista'dan sonra bilgisayarlarımızda yer alması planlanan yeni işletim sistemi Windows 7 hakkında teknik detayların Ekim ayında açıklanmaya başlanacağı duyuruldu.

Halen kullanıcılar arasında Vista'ya geçişin gerekliliği sorgulanırken, diğer yandan Microsoft, Vista'dan sonraki işletim sistemi Windows 7 üzerine yoğun çalışmasını da sürdürüyor. Her seferinde Vista'nın bir ara geçiş sürümü olduğunu dile getiren Microsoft şimdi de Windows 7 için açtığı blog sayfasıyla, yeni işletim sistemi hakkındaki son gelişmeleri bu sayfa üzerinden kullanıcılara daha rahat duyurmayı amaçlıyor.

Blog sayfası üzerinde şu an için çok detaylı bilgiler aktarılmıyor. Ama gelecekteki işletim sistemimizin teknik detayları hakkında ayrıntılı bilgilerin 27 Ekim'de düzenlenecek olan PDC (Professional Developers Conference) ve bir hafta sonrasındaki WinHec (Windows Hardware Engineering Conference) konferanslarında paylaşılacağı duyurusu yer alıyor.

Windows'un mühendislik biriminin başındaki isim Steven Sinofsky ile Windows Core'dan Jon Devaan, önümüzdeki iki aylık sürenin ardından düzenli olarak yeni sürümün arka planındaki gelişmeleri yazıya dökeceklerini ifade ediyorlar.

2010'un Ocak ayında çıkması beklenen Windows 7 hakkında şu aşamada çok fazla detay da verilmiyor. Ancak bilinen bazı özellikler arasında, dokunmatik ekran desteği sağlayan arayüz, öne çıkan en temel değişiklik olacak.

[alıntıdır.]

Windows Live Güncelleniyor ( Windows Live Suite 2008 )

Microsoft'un web hizmetlerine yeni soluk.

Microsoft, web tabanlı Windows Live hizmetlerinin yeni sürümlerinin betasını yayınlamak üzere...


Microsoft yakın bir zamanda Live-hizmetlerinin yeni sürümünün betasını yayımlamak istiyor. Özellikle Windows Live Messenger, Hotmail, Photogallery ve Mail yeniden düzenlenecek.

Microsoft uzmanı Mary-Jo Foley'e göre geliştiriciler tekil uygulamaları birbirleriyle ve işletim sistemi ile daha sıkı bir şekilde bütünleştirmek istiyor. Özellikle Internet Explorer bu konuda büyük bir rol oynayacak, zira tarayıcı uzun süredir birçok Live-hizmetine erişimi sağlıyor. Foley'in weblog'unda yazdıklarına göre hizmetler yoğun bir biçimde kullanıcı profilleri ile bütünleştirilecek. Windows Live hizmetleri en azından Facebook ve StudiVZ gibi sosyal networkların karakterlerine sahip olacak.

Beta sürümlerin yayımlanması ile bu ay içinde çıkacak Internet Explorer 8 Beta 2 ve Vista halefi Windows 7 hakkında da bazı bilgilerin ortaya çıkması bekleniyor. Microsoft gelecekte masaüstü yazılımlarını web uygulamaları ile daha sıkı bir şekilde bütünleştirmeyi planlıyor.

Download:: Windows Live Suite 2008

[alıntıdır.]

Kaynak : http://www.veteknoloji.com

AMD Ve Blizzard´dan Oyun Işbirliği

10-11 Ekim tarihleri arasında Anaheim’da düzenlenecek BlizzCon 2008’in özel grafik sponsoru olan AMD, etkinlikte bulunacak tüm oyun bilgisayarlarında, ATI Radeon HD 4800 serisini oyuncuların kullanımına sunacak.

“AMD, dünyanın en popüler bilgisayar oyunlarını hazırlayan Blizzard Entertainment ile yaptığı işbirliği sonucunda endüstrinin en iyi geliştirme ekiplerinden biriyle çalışarak olağanüstü oyun deneyimleri yaşatacak olmaktan çok memnundur,” diyen AMD Grafik Ürünleri Genel Müdürü Rick Bergman, şöyle devam etti: “Oyuncuların ekran kartı konusunda pek çok seçeneği olsa da, ATI Radeon çözümlerini seçenler, ürünlerinin onlara bekledikleri zengin ve yüksek performanslı deneyimi yaşatacaklarından emin olabilir.”

“AMD ile işbirliği, en yeni grafik teknolojilerine erişebilmemizi sağladığı için büyük önem taşımaktadır,” diyen Blizzard Entertainment Yürütme Kurulu Başkanı Paul Sams, şöyle konuştu: “Parlak bir oyun deneyimi sunmak en büyük önceliklerimizdendir ve bu ilişki bize, AMD grafik kartlarını seçen Blizzard oyuncuları için bu hedefi gerçekleştirme imkanı sunacaktır.”

(Alıntıdır.)

9 Ağustos 2008 Cumartesi

Photoshop nedir? Nasıl Kullanılır?

Evet arkadaşlar büyük bir yazı dizisiyle tekrar karşınızdayım... bu dökümanımız tamamen alıntıdır..

Photoshop Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yeni Başlayanlar için Photoshop'un nasıl bir program olduğunu ne işe yaradığını Araçlarının kullanımını ne işe yaradıklarının anlatımı... umarım yararlı bir dokuman olur.

Photoshop Nedir ?

Photoshop grafiklerinizi ve fotoğraflarınızı " şekillendirebileceğiniz " bir resim editörüdür. Dijital ortamdaki herhangi bir sabit görüntüyle ilgili renk ayarlarını yapabileceğiniz dünyanın en popüler programıdır.
Elinizdeki fotografik metayla ilgili satürasyon, kontrast, ışık gibi görüntüdeki renklerin tüm özellikleri ile ilgilenebilmenizi sağlamaktadır. Bu üstün özellikleri sayesinde bu alanda bir standart olmuştur. Basım yayın organları başta olmak üzere renk ve resimlerle uğraşan her alandaki kuruluş için Photoshop alanında tek ve değişilmez programlardan birisidir.

Niçin Photoshop Kullanmalıyız ?

İnternet Dünyasında milyonlarca tanıtım, siteler, duyurular vs. birçok temeli tasarıma dayanan planlar veya projeler hazırlanmaktadır. Bunların amacı insanların dikkatini çekmektir. Dikkat çekmek ise güzel bir tasarım ve insanları gözlerini kamaştıracak türden şekiller olmalıdır. Bunlar içinde günümüzde grafik tasarımlı programlar kullanılmaktadır.

Photoshop tam bunlar için hazırlanmıştır. Örneğin; bir banner veya logo tasarımı yapıyoruz.Normal paintle yaptığımız logo ile Photoshop ta hazırladığımız logo kesinlikle bir olamaz. Photoshop çok güzel sonuçlar verir. İşte bunun için kaliteli, şık, güzel, tasarımlar oluşturmak ve yayımlamak istiyorsak Photoshop vazgeçilemeyecek bir kaynaktır.

Fotoğrafçılık unsurları arasında en önemli programların başında gelir Nasıl ki fotoğraf çektirdikten sonra Ben rütüşlu istiyorum diyorsunuz işte o rütüş nasıl mı oluyor işte bunun cevabı Photoshop. Dünyada kullanım açısından en çok kullanılan resim düzenleme editörü olan Photoshop'un sunduğu bu faydalardan biz neden yararlanmayalım dimi arkadaşlar.

Neden Photoshop ? Başka Program Yok mu Bunun gibi ?

Tabi ki Photoshop gibi Programlar piyasada mevcut. Örnegin : Corel , Paint Shop Pro Vs... gibi.

Ancak bunların yanı sıra Photoshop'un kullanımının daha kolay ve özelliklerinin daha fazla olmasıyla herkesin ilgisini çekmiştir. Hayal gücünüzü kullanarak Çok güzel şeyler ortaya çıkabilirsiz. Bence Neden mi Photoshop ? Çünkü Arkadasın da ADOBE gibi Bir Firma oluğu için.

Photoshop'u açtık Soldaki Menü Nedir ? Ne işe Yarar Üzerindekiler ne ?

Photoshop'umuzu Kurduktan Sonra Açtığımızda hemen Solumuzda bir tane Menü Bar olduğunu göreceksiniz. Bu menü barın üzerindeki işaretlerin ne olduklarını Aşağıdaki Resimde işaretlediğimiz sayılara göre teker teker açıklamaya çalışacağız. Ancak Resim Photoshop 6.0 a aittir. Photoshop'un Son versiyonu olan CS2 dede Fazla bir değişiklik yoktur onun için endişelenmeyin.

Unutmamamız gerekenler :

* Araç kutusu özelliklerinin bazılarının sağ alt köşelerinde ok () simgesi bulunmaktadır. Bu sembol, özelliğin birden fazla işlevi olduğunu göstermektedir. Özelliğin üzerine gelerek mouse’un sol tuşunu basılı tutarsanız, diğer seçenekler de karşınıza çıkacaktır. Buradan istediğiniz seçimi yapabilirsiniz.

* Her farklı özellik seçildiğinde araç kutusunun hemen üst kısmında bulunan seçenek menüsü de değişmektedir. Yapacağınız işlemler sırasında bu menüde çok işimize yarayacaktır.

* İşlemlerimizin birçoğunu mouse’un sol tuşu ile yapacağımızı unutmayın.

1 - İşaret aracı (Rectangual Marquee Tool) : Resim üzerinde istediğimiz alanı seçmemizi sağlar. Kısa Yol tuşu (M)

Dört farklı seçenek sunar :

* Seçim işlemini yapabilmek için, özelliği seçili hale getirin. Mouse’un sol tuşunu basılı tutarak seçmek istediğiniz alanı tarayın.

1- Dörtgen İşaretleme Aracı (Rectangual Marquee Tool) : Kare, dikdörtgen gibi şekil seçimleri yapabiliriz.
2- Elips Şekilli İşaretleyici Araç (elipticall Marquee Tool) : Elips, daire gibi şekil seçimleri yapabiliriz.

* Mouse’un sol tuşuna resim üzerinde bir kez tıklayın.

3- Tek Sıra İşaretleme Aracı (single Row Marquee Tool) : Tek sıra çizgi seçimleri yapabiliriz.
4- Tek Sütun İşaretleme Aracı (Single Columb Marquee Tool) : Tek sütün çizgi seçimleri yapabiliriz.

İşaret Aracı, keskin seçimler yapmanızı sağlar.

İPUCU : “Dörtgen İşaret Aracı” nı kullanırken ‘Shift’ tuşunu basılı tutarak seçim işleminizi gerçekleştirirseniz ‘kare’ şeklinde, “Elips İşaret Aracı” nı kullanırken ‘Shift’ tuşunu basılı tutarak seçim işleminizi gerçekleştirirseniz daire şeklinde seçim alanı oluşturmuş olursunuz.

2 – Taşıma Aracı (Move Tool): Katmanları ya da seçili alanı taşımanızı sağlar. Özelliği seçtikten sonra mouse’un sol tuşu basılı tutularak katman istenilen yere taşınır. Kısa Yol Tuşu (V)

Resmin istediğiniz bir alanını seçin, sonra taşıma aracı özelliğini seçerek mouse ‘un sol tuşunu basılı tutarak alanı taşıyalım. Mesela arkadaşınızın gözünü seçin, katmanı başka bir yere taşıyın ya da katmanı silin. Boşalan alana da bir koyun gözü kopyalayın. Nasıl , şimdiden yaratıcı fikirler kafanızda dolaşmaya başladı mı? Durun acele etmeyin daha öğreneceğimiz çok şey var!

3 – Kement Aracı (lasso Tool) : Seçim işlemi yapar. İşaret Aracıyla aynı işlevi yürütür. Yalnız keskin seçimler yapmanıza gerek yok. Pikselleri bile tek tek seçebilirsiniz. Dağınık seçim yapabilirsiniz. Kısa yol tuşu (l)

Üç farklı seçenek sunar :

1- Kement Aracı (lasso Tool) : Mouse’un sol tuşuna basılı tutarak istediğiniz alanın belli bir noktasından başlayarak seçiminizi yapın ve seçiminizi başladığınız noktada bitirin.
2- Çokgen Kement Aracı (Polygonal lasso Tool) : Mouse’un sol tuşu ile resim üzerinde tek tek tıklamalar yaparak seçim alanınızı oluşturun.
3- Manyetik Kement Aracı (Magnetic lasso Tool) : Piksel tanıma yöntemine göre çalışır. Aynı renk pikseller üzerine seçim yapar. Yapmanız gereken tek şey, seçim alanınızı belirledikten sonra mouse’un sol tuşu ile bir alana tıklayıp mouse’u isteğiniz doğrultusunda hareket ettirmek (sol tuşa basılı tutmanıza gerek yoktur) ve başladığınız noktada bitirmek.
4– Sihirbaz Çubuğu Aracı (Magic Wand Tool) : Seçim işlevi yapar. Piksel tanıma yöntemine göre seçer. Örneğin tüm siyah renkleri seçmek istiyorsanız, bu özelliği seçili hale getirip mouse’un sol tuşu ile siyah bir renge tıklayın. Resim üzerindeki tüm siyah renkler seçilecektir. Kısa Yol tuşu (W)
İPUCU : Aynı resim üzerinde seçili alan ile birlikte başka seçili alanlar da oluşturmak istiyorsanız, SHİFT tuşunu basılı tutarak yeni seçim alanları oluşturun. Seçilmiş olan, seçim alanının belli bir bölümünü seçim dışına çıkarmak istiyorsanız, AlT tuşunu basılı tutarak işleminizi tamamlayın.
5 – Kırpma Aracı (Crop Tool) :
Kesme işlemi yapar. Resim üzerinde kalmasını istediğiniz alanı mouse’un sol tuşunu basılı tutarak seçin, çerçeve dışında kalan alan silinecektir. Çerçeve kenarları ile oynayarak kesilmesini istediğinizi alana ince ayar yapabilirsiniz. Kısa yol tuşu (C)

İPUCU : “Escape” tuşuna basarak seçilmiş olan kırpma alanını iptal edebilirsiniz.

6 – Dilim aracı (Slice Tool) :
Genel olarak web tabanlı resimlerde kullanılır. Dijital resimlerimize yapacağımız işlemler için gerekli değildir. Kısa Yol Tuşu (K)
7 – Havalı Fırça :
Boyama aracıdır. Tam bir boyama yapmaz. İlk vuruşta saydam bir boyama yapar. Mouse’un sol tuşu tek tek tıklatılarak istenilen alan boyanır. Boya rengi, “önalan rengi”ne göre atanır.(“önalan rengi” ile ilgili bilgi için 22.maddeye bakınız.)

Önalan regini siyah yaparak, istediğiniz alana yaptığınız hafif darbelerle resminizde sisli bir hava efekti oluşturabilirsiniz.

İPUCU : Tam olarak istenilen alanı boyamak istiyorsanız (boyamanın istenmeyen alanlara taşmaması için), öncelikle bir seçim alanı oluşturun. Daha sonra boyama işlemini gerçekleştirin.

8 – Boya Fırçası Aracı (Brush Tool) :
Tam boyama(çizgisel) yapar. Önalan rengini kullanır. Kısa yol tuşu (B)

İki farklı seçenek sunar :

Mouse’un sol tuşu basılı tutularak işlem yapılır.

1- Boya Fırçası Aracı : Tam boyama yapar.

2- Kurşun Kalem Aracı : Çizim yapar

9 – Damga Kopyalama Aracı (Clone Samp Tool) :
Piksel kopyalaması yapar. Dijital resimler üzerindeki değişiklikliklerde çok fazla oranda kullanılır. Bir diğer ismide, DNA kopyalama aracıdır. Kısa yol tuşu (S)

İki seçenek sunar :

1- Damga Kopyalama Aracı (Clone Samp Tool) : Damga kopyalama aracını seçtikten sonra öncelikle kopyalamak istediğiniz alanı AlT tuşuna basılı tutarak mouse’un sol tuşu ile tarayın. Sonra AlT tuşuna basmadan mouse’un sol tuşunu basılı tutarak resmin istediğiniz alanına yapıştırın.

2- Desen Kopyalama Aracı (Pattern Samp Tool) : Desen kopyalama aracını etkinleştirdikten sonra, araç kutusunun hemen üstünde yer alan seçenek menüsünden istediğiniz deseni seçin ve yapıştırmak istediğiniz alan üzerine gelerek mouse’un sol tuşunu basılı tutarak yapıştırma işlemini yapın.

10 – Sanat Tarihi Aracı (History Brush Tool) : Resminize hangi işlemi hangi efekti uygularsanız uygulayın, bu özelliği kullanarak resminizin ilk başlangıç haline geri dönebilirsiniz. Burada unutulmaması gereken nokta, resiminizin tamamını değil, sadece sizin istediğiniz alanı eski haline getirebileceğiniz. Yani resmin bir sadece bir kısmını. Kısa Yol Tuşu (Y)

İki seçenek sunar :

1- Sanat Tarihi Aracı (History Brush Tool) :Resminizi ilk başlangıç haline getirir. Yapmanız gereken mouse’un sol tuşuna basılı tutarak istenilen alanı taramak..

2- Sanat Tarihi Fırçası (ArtHistory Brush Tool) :Bu özellik resminizi dijital bir resim olmaktan çıkararak, resminizi pastelle boyanmış bir resim haline getirir. Sanat tarihi sizi bekliyor. Bu özelliği bir vesikalık resim üzerinde deneyebilirsiniz!

11 – Silgi Aracı (Eraser Tool) :
Pikselleri yok ederek silme işlemi yapar. Kısa Yol Tuşu (E)

Üç seçenek sunar :

1- Silgi Aracı (Eraser Tool) :Mouse’un sol tuşu basılı tutularak istenilen alanlar silinir.

2- Artalan Silgi Aracı (Background Eraser Tool) :Artalan rengini siler.

3- Sihirli Silgi Aracı (Magic Eraser Tool) :Mouse’un sol tuşuna tek tıklama yaparak istenilen piksel alanı silinir.
12 – Boya Kovası Aracı (Paint Bucket Tool) :
İlginç geçiş efekti boyamaları ve toplu renk boyamaları yapar. Kısa Yol Tuşu (G)
İki seçenek sunar :

1- Geçiş Aracı (Graident Tool) : Geçiş aracı özelliğini seçtikten sonra, araç kutusunun hemen üst kısmında bulunan seçenekler menüsünden istediğiniz geçiş efektini seçin. Geçiş efektlerinin hemen sağ kısmında bulunan efekt uygulama seçeneklerinden de birini seçerek resmin istediğiniz bir alanına mouse’un sol tuşu basılı tutularak çiziminizi yapın. Sonuç şaşırtıcı mı? Geçiş aracı, katmanın tamamını boyayarak resminize toplu bir boyama yapar.

2- Boya kovası aracı (Paint Bucket Tool) :Önalan rengini, tüm katmana etkinleştirerek boyama yapar. Yapmanız gereken, özelliği seçtikten sonra resim içerisindeki herhangi bir alana mouse’un sol tuşu ile bir kere tıklatmanız.

İPUCU : Resmin tamamını değil de, istediğiniz bir alanını “seçim” işlemini yaptıktan sonra boyama işlemi gerçekleştirerek renklendirebilirsiniz

13 – Bulanıklılık Aracı (Smudge Tool) :
Mouse’un sol tuşu basılı tutularak ya da tek tıklamayla istenilen alana işlem yapılır. Kısa Yol Tuşu (R)

Üç seçenek sunar :

1- Bulanıklılık Aracı (Smudge Tool)

Resmin istenilen kısmına bulanıklık katar. Fazla ileri gitmemek şartıyla resimlerinizin daha kaliteli görüntüler sunmasını sağlar.

2- Keskinleştirme Aracı (Sharpen Tool)

Bulanıklılığın tersi bir işlem yapar. Resimleriniz üzerindeki bulanık noktaları keskinleştirir.

3- Bulaşıklılık Aracı (Blur Tool)

Resim üzerinde istenilen alanda “şekil değişikliği” yapılmasına olanak sağlar. Özellikle resimler üzerindeki estetik operasyonlarımızda çok işimize yarayacak bir özellik!
14 – Kaçırma Aracı (dodge Tool) :
Mouse’un sol tuşu basılı tutularak ya da tek tıklamayla istenilen alana işlem yapılır. Kısa Yol Tuşu (O)

Üç seçenek sunar :

1- Kaçırma Aracı (dodge Tool) :Resminiz üzerinde ışıklandırılmış alan yaratmanızı sağlar.

2- Yakma Aracı (Burn Tool) :Resminiz üzerinde koyulaştırılmış alan yaratmanızı sağlar.

3- Sünger Aracı (Sponge Tool) :Resim doygunluğunu arttırmanızı ya da azaltmanızı sağlar.

14 – Kaçırma Aracı (dodge Tool) :
Mouse’un sol tuşu basılı tutularak ya da tek tıklamayla istenilen alana işlem yapılır. Kısa Yol Tuşu (O)

Üç seçenek sunar :

1- Kaçırma Aracı (dodge Tool) :Resminiz üzerinde ışıklandırılmış alan yaratmanızı sağlar.

2- Yakma Aracı (Burn Tool) :Resminiz üzerinde koyulaştırılmış alan yaratmanızı sağlar.

3- Sünger Aracı (Sponge Tool) :Resim doygunluğunu arttırmanızı ya da azaltmanızı sağlar.

16 - Kalem Aracı (Pen Tool) :
Resim üzerine önalan renginde çizgiler çizmenize olanak sağlar. Kısa Yol Tuşu (P)

17 – Dörtgen aracı (Renctangle Tool) :
Resim üzerine, şekil ve çizgi katmanları koymanızı sağlar. Ayrıca Photoshop’un kendine özel şekillerini de kullanabilmenizi sağlar. Önalan rengini kullanır. Kısa Yol Tuşu (U)

6 farklı seçenek sunar :

Dörtgen Aracı (Renctangle Tool)/ Köşeleri Yuvarlanmış Dörtgen Aracı (Rounded Renctangle Tool) / Elips Aracı (Elipse Tool) / Çokgen Aracı (Polygonal Tool) : Yukarıda belirtilen şekillerin katman olarak çizimini yapmanızı sağlar.

Çizgi aracı (line Tool) :Resim üzerinde çizgi katmanı yapmanıza olanak sağlar

Özel şekil aracı (Custom Shape Tool) :Resim üzerine Photoshop tarafından belirlenmiş olan özel şekiller çizmenizi sağlar.
18 – Not aracı (Notes Tool) :
Resim üzerine not veya ses bırakmanızı sağlar.

İki seçenek sunar:

1- Not Aracı (Notes Tool) :Resim üzerine not bırakmanızı sağlar. Not resim üzerinde küçük bir sembol ile temsil edilir. Kısa Yol (N)

Özelliği seçtikten sonra mouse’un sol tuşunu resim üzerinde istediğiniz bir alana bir kere tıklatın. Karşınıza metin kutusu çıkacaktır. Buraya notunuzu bırakın ve sembole mouse’un sol tuşu ile iki kere ard arda tıklatın. Not defteri kapanacaktir. Not defterini tekrar açmak için üzerine mouse’un sol tuşu ile çift tıklatmanız yeterlidir. Eğer notu silmek istiyorsanız, notu seçtikten sonra “delete” tuşuna basınız..

2- Ses Ek Açıklama Aracı (Audio Annonation Tool) : Resim üzerine ses eklemenizi sağlar. Bu özelliği kullanabilmek için bazı küçük donanım özelliklerine sahip olmanız gerekebilir. Kullanma biçimi not defterini ile aynıdır.

19 – Damlalık aracı (Eyedropper Tool) :
Önalan ve artalan renk ayarlamalarında ve belirlediğiniz iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmek için kullanılır. Kıs Yol (I)

Üç seçenek sunar :

1- Damlalık aracı (Eyedropper Tool) :Resim üzerinde beğendiğiniz bir rengi önalan rengi olarak seçmenize olanak sağlıyor.

Özelliği seçtikten sonra resim üzerinde beğendiğiniz bir renk pikseline mouse’un sol tuşu ile tıklayın. Önalan rengi seçilmiş olacaktır.

2- Renk örnekleyici aracı (Color Sampler Tool): Resim üzerinde seçmiş olduğunuz rengin tüm RGB oranlarını veya CMYK oranlarını verir. Bu özellik aynı anda dört farklı rengi incelemenizi mümkün kılıyor.

Özelliği seçtikten sonra, “ Pencere / Bilgileri Göster ” menüsünü açın. Mouse’un sol tuşu ile bir renk noktasına tıklayın. Eğer resminiz RGB modunda ise seçtiğiniz rengin, Red oranı, Green oranı ve Blue oranı verilecektir. Özelliği resminizin üzerinden kaldırmak için resmin dışına taşımanız yeterli.

3- Ölçü aracı (Measure Tool) : Resim üzerinde belirlediğiniz iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmenizi sağlar.

Mouse’un sol tuşunu basılı tutarak çekin ve bırakın. Araç kutusunun hemen üstündeki seçenekler menüsü size gerekli oranlamaları verecektir.

20 – El Aracı (Hand Tool) :
Ekranınıza sığmayacak büyüklükteki görüntülere ulaşmak için kullanılır. Kısa Yol (H)

Mouse’un sol tuşu basılı tutularak kullanılır.

21 – Yakınlaştırma Aracı (Zoom Tool) :
Resmin istenilen noktalarına yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapar.

Mouse’un sol tuşuna bir kere tıklanarak yakınlaştırma işlemi gerçekleştirilir. AlT tuşuna basılı tutularak mouse’un sol tuşuna bir kere tıklanırsa uzaklaştırma işlemi gerçekleştirilir

22 - Önalan rengi / artalan rengi :
Photoshop’un tüm boyama ve çizim işlemlerinde kullanılan renk birimleridir. Önalan veya artalan renginin üzerine gelerek mouse’un sol tuşu ile bir kere tıklamanız yeterli. Tıkladıktan sonra karşınıza çıkan renk menusundan istediğiniz rengi seçerek önalan veya art alan rengi olarak belirleyebilirsiniz.

Photoshop'ta Plug-in , Shape , Brush ne demektir ?

Photoshop'ta öncelikle Plug-in ; özel olarak Photoshopa yuklenen ve bize bazı işlemleri daha kolay yapmamıza olanak sağlayan yazılımlardır. Örnegin Bir vesikalık fotografta rutus yapmak istiyorsunuz ve Toolslarla okadar saat ugrasıyorsunuz işte burada imdada Plug-inler giriyor ve kıs ve zamandan Tasarruf olarak kullanmamızı Sağlıyor.

Shape Nedir Sorusuna Gelirse ; Shape Photoshop ta kullandığımız Şekilli elemanlar anlamına gelip örnek olarak Bir Kare oluşturma , Dikdörtgen oluşturma gibi Şeylerdir. Shapelerli aklınıza gelemeyecek kadar cogaltabiliriz. örnek Papatya şeklinde agac şeklinde Vs..

Brush ise İngilizceden de bildiğiniz gibi Fırça anlamına gelmektedir. Bu fırçaların uçlarıda değişik şekillerde olup o şekillere göre boyama yapmamızı sağlamaktadır. Örnek Papatya ve Ağaç gibi.
Peki Bunları nerden mi Temin Ederiz Tabi ki Bizim Sitemizden.

Filter Menuleri Hakkındaki açıklamalı bilgiler

Discort Filtresi : Bu filtre genel olarak resmimizin şekli üzerinde oynama yapmamıza yarar.

DIFFUSE GlOW Filtresi : Resminizdeki parlak bölgeleri genişletip yayar ve mevcut ışığa göre fazladan bir parlama efekti sağlar. İletişim kutusundaki 'graininess' seçeneği --> resme tanecikli bir doku kazandırmamıza, 'glow amount' seçeneği --> ışık miktarını arttırıp azaltmamıza, 'clear amount' seçeneği ise --> resmin kendi renginin ne kadarının görüneceğini belirlememize yarar.

DISPlACE Filtresi : Kullanılması oldukça zor bir filtredir ve istenilen sonucun alınabilmesi için ciddi anlamda bir tecrübe ve denemeye ihtiyaç duyulur, ama yaptıkları da son derece etkili bir filtredir. Genel anlamda resmi eğer, büker, parçalar. *.bmp formatındaki dosyalarda çalışmaz. *.psd formatındaki bir resmi bozulma haritası olarak kullanır. Ana resimdeki pikselleri bozulma haritasındaki piksellerin renk değerine göre kaydırır. Maalesef ön izleme penceresi de yoktur.

GlASS Filtresi : Resminize buzlu cam arkasından bakıyormuş görüntüsü sağlar. İletişim kutusunda 4 tane hazır buzlu cam tipi yüklüdür. Bunları texture seçeneğinde bulabilirsiniz. İsterseniz bir başka *.psd formatındaki resmi de kullanabilirsiniz. İletişim kutusundaki 'scaling' seçeneği --> buzlu camın dokularının ne kadar önde (dikkate alınacak) veya arkada (az dikkate alınacak) olacağını ayarlamamıza, 'distortion' seçeneği --> bozulma miktarını belirlememize, 'smoothness' seçeneği ise --> buzlu camın buz hücrelerinin ebadını belirlememize yarar.

OCEAN RIPPlE Filtresi : Resminizi denizde oluşan dalgalar gibi büker. İletişim kutusundaki 'ripple size' seçeneği --> dalgaların boyunu ayarlamamıza, 'ripple magnitude' seçeneği ise --> bozulma miktarını ayarlamamıza yarar.

PINCH Filtresi : Resmi içe veya dışa doğru küresel bir mantıkla sıkıştırır. Amount değeri 100 ile -100 arasında değişir. Tel çerçevede de izleyebileceğiniz gibi içe ve dışa resim merkezli bir küre mantığıyla sıkıştırma yapmaktadır.

POlAR COORDINATES Filtresi : Bir resmin koordinat sistemini kutupsaldan dörtgene veya dörtgenden kutupsala dönüştürür.

RIPPlE Filtresi : Resimde tırtıklanmış bir görüntü oluşturur. İletişim kutusundaki 'amount' seçeneği --> tırtık derinliğini ayarlamamıza, 'size' seçeneği --> tırtık dalgasının boyunu belirlememize yarar.

SHEAR Filtresi : Resminizi iletişim kutusundaki gösterilen hareket çizgisine uygun olarak eğip büker. Çizginin istediğiniz yerine tıklayıp kaydırabilir, böylece resminizi sınırsız sayıda şekle sokabilirsiniz.

SPHERIZE Filtresi : Resminizi bir küre veya silindir yapısında 3 boyuta taşır. İletişim kutusundaki tel çerçeveden ön izleme sağlayabilirsiniz. 'amount' seçeneği --> resme kazandırılacak derinliği belirlememize 'mode' seçeneği --> küre, yatay silindir veya düşey silindir seçeneklerini kullanmamızı sağlar.

TWIRl Filtresi : Resmi, merkezi kısmı hariç olmak kaydıyla sağa veya sola 0-999 dereceye kadar döndürmemize yarar.

WAVE Filtresi : Adı üstünde zaten, resimde dalga efekti yaratır. İletişim kutusundaki Number of Generator seçeneği üretilecek dalga sayısını belirler. Çok dalga üretilirse dalgalar üstüste bineceğinden bozulma da büyük olur. Wavelenght seçeneği dalga tepeleri arasındaki mesafedir. Amplitude dalga yüksekliğidir. Sine, triangle ve square dalganın tipidir. (Eğri, üçgen, kare). Bir seçim bölgesine uygulandığında resim ilginç bir hal alabilir.

ZIGZAG Filtresi : Su yüzeyindeki dalgalanmalara benzer bir efekt oluşturur. İletişim kutusundaki 'amount' ve 'ridges' seçenekleri --> dalganın özelliklerini, 'style' seçeneği ile --> dalganın yönünü ve cinsini ayarlayabiliriz. 'pond ripples' (havuz dalgaları), 'out from center' (merkezden dışa doğru) veya around center ( merkezin civarında) seçeneklerimiz var.

Noise Bölümü Açıklamaları

ADD NOISE Filtresi : Görüntüye parazit ekler ve bu parazitlerle resmin bütünleşmesini sağlar. Genellikle resmin tamamına veya bir kısmına doku oluşturmak için kullanılır. İletişim kutusundaki 'amount' değeri --> parazit yoğunluğunu ayarlar, 'uniform' seçeneğini işaretlerseniz, her bir piksel için amount değeri kadar + veya - renk rastgele seçilir. Eğer 'gaussian' seçeneğini işaretlerseniz bu renk seçimi gaussian çanına bağlı olarak hesaplanır. Genellikle gaussian seçeneğinde daha parazitli bir görünüm oluşur. 'monochromatic' seçeneği işaretliyse parazitler siyah-beyaz arasında değer alabilir.

DESPECKlE Filtresi : Bu filtre, resimdeki en büyük farka sahip renk değişim yerlerini koruyarak diğer yerleri bulanıklaştırır. Böylece resmin ayrıntıları ve çizgileri korunurken genelde parazitler ve aşırı netleşmiş pikseller yumuşatılır. Scanner'da kötü taranmış resimleri düzeltmek için kullanabilirsiniz.

DUST&SCRATCHES Filtresi : Bu filtre resimdeki çizik, kırık gibi kusurlu bölgelerde hatalı yerleri çevresiyle kaynaştırmak için kullanılır. İletişim kutusundaki 'threshold' değeri --> hatalı bölge ile ona komşu bölge piksellerinin değerini analiz etmek için kullanacağı değerdir. 'radius' değeri ise --> hatalı bölgenin temizleneceği aralığı belirler. Çalışmalarınızda her iki değeri dengeli kullanmanız en iyi sonucu almanızı sağlar. Eski fotoğraflar için çok uygun bir filtredir.

MEDIAN Filtresi : Median filtresi resimde veya seçili bölgedeki piksellerin parlaklıklarını harmanlar ve istenmeyen parazitleri azaltır. Radius değeri her bir pikselin kaç piksel yarıçaptaki bir bölgeyi inceleyip harmanlıyacağını gösterir. Yüksek değerler ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır

AMD' den oyunculara müjde!

AMD, sonunda oyun tutkunları için özel olarak geliştirdiği 790GX yongasetini duyurdu.
Dün itibariyle raflarda yerini alan bu platform, ATI Radeon HD 3300 grafik çipsetiyle Phenom CPU'ları entegre etmesinin yanında 'gelişmiş saat kalibrasyon' teknolojisini kullanarak saat hızını 3.2 GHz'ye kadar çıkarabiliyor.

Bu yongasetinden önce oyun tutkunları için 3.0 GHz hızın yeterli gelmediğini ifade eden AMD Yongaseti Pazarlama Yöneticisi Sam Maekinen, İzlanda'nın başkenti Reykjavik'de yaptığı konuşmasında oyuncuların yeni geliştirilen yongasetiyle daha fazla tatmin olacaklarının altını çizdi.

Maekinen, konuşmasının devamında yeni SB750 güney köprüsü yongasetinin, Sideport hafıza teknolojisiyle video performansını daha da iyileştirdiğini belirtirken, anakartın üzerine ayrı bir hafıza çipinin eklenmesiyle video performansının gözle görülür derecede arttığını da sözlerine ekledi.

Bunun yanında Maekinen, tek bir hafıza çipinin 400 ve 533 MHz hızında çalıştırabilme kapasitesi olmasına rağmen, performans ölçümlerinde yüzde 10 ila 15 düzeyinde artış görüldüğünü de savundu.

[alıntıdır.]

NVIDIA Boş Durmuyor

Grafik çipleri piyasasının en büyük ismi NVIDIA da yakın gelecekte taşınabilir sistemler için geliştirmekte olduğu Tegra işlemcisiyle ürün gamını genişleterek varlığını APU üreticisi olarak da tescillemek istiyor.

Tegra 600 ve 650 olarak adlandırılan iki farklı versiyonu bulunması planlanan NVIDIA çözümü, ARM üretimi bir CPU-çipsetin yanında GeForce grafik işlemci, HD video işlemcisi ve ses işlemcisinden oluşuyor. NVIDIA'nın güç tüketimindeki iddiasına göre Tegra, tek bir şarjla yaklaşık 34 saatlik HD kalitesinde video gösterimi yapabiliyor.

Şimdilik kağıt üzerinde de olsalar gerek AMD Swift gerekse NVIDIA Tegra taşınabilir sistemlerin yakın gelecekte sahip olacakları donanım bileşenlerine dair önemli ipuçları içeriyorlar. Bileşen entegrasyonuna bağlı olarak artırılan verimlilik ve azalan güç tüketimiyle bu çözümlerin dizüstü, netbook ve avuçiçi platformlarında kendilerine yer bulmaları hiç de zor değil. Özellikle Intel'in Atom işlemcisiyle büyük atılım yaptığı ultra-taşınabilir pazarı yeni APU'larla birlikte önümüzdeki yıldan itibaren ısınacak gibi.
[alıntıdır.]

7 Ağustos 2008 Perşembe

Son zamanlarda işlemci piyasasında oldukça hareketli günler yaşanıyor. Intel'in planlarının açıklanmasının ardından AMD de performans arayan oyunculara yönelik işlemcilerle geliyor...

Centrino 2'nin duyurulmasının ardından önceki gün Larrabee ile ilgili detayları da paylaşan Intel bu hareketliliğin habercisi olmuştu. AMD de performans arayan oyuncular için yeni grafik işlemcilerini duyurarak rekabette ben de varım diyor.

Yeni 790GX yonga seti, halen kullanılan üst sınıf 790FX'in devamı niteliğinde ve oyun tutkunlarını hedefliyor. Phenom işlemcilere dayalı sistemlerde, 3.0 GHz'in üzerinde bir hızla kullanılabilecek olan yeni işlemci ailesinde "Advanced Clock Calibration" denilen bir AMD teknolojisi kullanılıyor. Bu da oyunseverlere 2.5 GHz'lik bir işlemciyi 3.2 GHz seviyesine kadar overclock imkanı tanıyabiliyor.

790GX ailesi ATI Radeon HD 3300 grafik işlemciyle bütünleşebiliyor. Aynı zamanda ATI Radeon HD 4800 serisiyle de kullanılabiliyor.

Asus, Foxconn ve Gigabyte gibi ana üreticiler de anakartlarda 790GX'i destekliyorlar. AMD bu sistemlerin Intel'in aynı seviyedeki P45 ailesinden 90$ civarında daha ucuza satılacağını da bildiriyor.

[alıntıdır.]

Dizüstü Bilgisayarlara Daha Fazla Güç ve Hız


Dizüstü Bilgisayarlara Daha Fazla Güç ve Hız,


Intel, dizüstü bilgisayarlar için, Intel® Centrino® 2 işlemci teknolojisine ek olarak sunduğu yeni Intel Core�2 Duo işlemcileri ile standartları yükseltmeye devam ediyor. Bireysel ve kurumsal kullanıma yönelik 250�ye yakın yenilikçi kablosuz notebook PC tasarımı ise piyasaya çıkmayı bekliyor. Bunların arasında, kullanıcılarına HD video izleyebilmenin yanı sıra çok sayıda bilgisayar ve Internet aktivitesine katılma imkanı sunan tasarımlar da bulunuyor. Güçlü işlemci, doğru grafik sistemi ve pil ömrü kombinasyonu ile donatılmış bu dizüstü bilgisayarlar yüksek performanslarıyla dikkat çekiyor.

Intel ayrıca, dünyanın en yüksek performanslı çift çekirdekli mobil işlemcisi olan ve 3.06 GHz hızında çalışan Intel® Core�2 Extreme işlemcisini de tanıttı.**

4 çekirdekli Intel ürünleri çok yakında piyasada
Yaz dönemini mobil teknoloji odaklı olarak geçiren Intel, şimdiye kadarki ilk mobil dört çekirdekli ürünlerini ve çok ince ve hafif dizüstü bilgisayarlara özel ikinci nesil ürünlerini 19 Ağustos�ta çıkarmayı planladığını açıkladı. Mobil teknolojilere olan talebin giderek artmasına paralel olarak Intel, pazara sekiz farklı türde yeni işlemci sunacak.

Eski kod adı Montevina olan Intel Centrino 2 işlemci teknolojisi ve vPro� teknolojisine sahip olan Intel® Centrino® 2, dizüstü bilgisayarlarda sunulan temel özelliklerin hepsinin performansını yükseltiyor. Bu temel özellikler arasında, yeni işlemci ve yonga setleri yoluyla performansın artırılması, daha uzun pil ömrünün sağlanması, daha hızlı 802.11n ile kablosuz çalışma (bu yılın sonunda WiMAX�in çıkışı ile birlikte) ve yeni kurumsal yönetilebilirlik de bulunuyor.

ABD�deki notebook satışları masaüstünü geçti
Intel Başkan Yardımcısı ve şirketin Mobil Platformlar Grubu Genel Müdürü olan Mooly Eden, �2003�te Intel Centrino�yu ilk tanıttığımızda, çok az sayıda Wi-Fi hotspot vardı, YouTube videosu ve sosyal medya gerçek anlamda yoktu, �incelik ve hafiflik� kişisel olarak değişen kavramlardı ve masaüstü PC�ler notebook�lardan fazla satılıyordu. Bugün ise ABD�deki notebook satışları masaüstünü geçti ve biz de hem HD eğlence, zengin online oyunlar ve daha yüksek hızlı kablosuz geniş bant için hem de kurumların notebook filolarını daha kolay ve daha güvenli bir şekilde yönetmeleri, yenilemeleri ve tamir etmeleri için yollar hazırlıyoruz� dedi.

Intel, yeniden yarattığı yüksek-k metal kapılı gelişmiş 45 nm transistorleri temel alan beş adet yeni çift çekirdekli işlemciyi tanıtıyor. Bu işlemciler, 1066 MHz�lik daha hızlı bir ön yan veriyoluna (FSB) ve 6 MB�a kadar L2 ön belleğe sahip, ayrıca dizüstü işlemcisinin kullandığı enerjiyi yüzde 30 kadar düşürüp 25 Watt�a kadar indiren üç sürüm halinde sunuluyor.

Centrino 2 işlemcilerin sahip olduğu Intel Dynamic Acceleration ve Deep Power Down teknolojileri, görevlerin daha hızlı yapılması için performansı artırıyor. Bunu da dizüstü bilgisayarda daha fazla enerji tasarrufu yapmak için boşta çalışırken çekirdek saatleri ve ön bellek gibi işlem yapan bileşenleri kapatarak başarıyor.

Intel WiFi Link 5000 serisi ile beş kat fazla hız, iki kat fazla mesafe
Intel ayrıca, Mobile Intel® 45 Express Chipset ve yeni kablosuz Intel® WiFi Link 5000 serisini de çıkardı. Bunlar, Temmuz ve Ağustos�ta çıkan dizüstü bilgisayarlarla birlikte kullanıcılara sunulacak. Eski 802.11a/g teknolojisine göre beş kat fazla hız ve iki kat fazla mesafe sağlayan Intel WiFi Link 5000 serisi, bugün mümkün olan en yüksek veri hızlarını (450 Mbps�e kadar) sağlayan 802.11 draft-N desteğini de sunuyor.

Az enerji, yüksek performans
Yeni bir enerji tasarrufu seçeneği olarak, Intel Centrino 2 temelli dizüstü bilgisayarlarda bulunan anahtarlı grafik, tek bir dizüstü bilgisayarda hem entegre hem de ayrı bir grafik sistemi sunuyor, böylece kullanıcılar iki seçenek arasında kolaylıkla geçiş yapabiliyorlar. Anahtarlı grafik, hem her iki dünya için de en fazla enerji tasarrufu sağlayan seçeneği sunuyor hem de daha yüksek bir 3D performansı sağlıyor.

Intel Turbo Memory ile sabit disk depolama kapasitesi artıyor
Platform ayrıca, Intel® Turbo Memory�nin yeni bir sürümünü de içeriyor. Flash bellek temelli bir depolama teknolojisi olan Intel® Turbo Memory, yazılımın yüklenmesini ve sistemin açılmasını hızlandırıyor, ayrıca çok fazla enerji tasarrufu sağlayacak şekilde sistemin yanıt verebilirliğini daha da artırıyor. Intel Turbo Memory bunu Windows Vista ReadyBoost* ile birlikte yapıyor ve sabit disk depolama kapasitesini önceki sürüme göre iki katına çıkararak 2 GB�a ulaştırıyor.

Intel Centrino 2 işlemci teknolojisi tüketiciler için, ilk kez tek seferlik şarj ile tam uzunluklu Blu-ray* HD videoları izleme olanağı sunan güç ve pil ömrü sağlıyor, ayrıca çeşitli online oyunların oynanması, müzik indirilmesi veya video yayımı eskisinden daha hızlı gerçekleşiyor.

vPro teknolojisine sahip Intel Centrino 2, kurumlar için, gelişmiş yönetilebilirlik ve güvenlik seçenekleri sunuyor. Şirketlerin masaüstü bilgisayarlarını dizüstü bilgisayarlarla değiştirmeleri ve kablosuz bir ağ üzerinden sistemlerin arızalarının uzaktan teşhis edilmesi, güncellenmesi ve tamir edilmesi ihtiyaçları ile birlikte bunun önemi de gittikçe artıyor. AMT 4.0 ile eklenen iyileştirilmiş yönetilebilirlik, sistem uykudayken kablosuz yönetilebilirlik özelliği, uzaktan konfigüre etme yetenekleri ve yeni nesil yönetim standartları (WS-MAN ve DASH 1.0) için de destek sağlıyor.

Bilgisayar üreticileri, bu işlemcilere dayalı 240�dan fazla sistemi pazara sunacak. Intel�in ürün fiyatlarını ve daha fazla bilgi için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz:
www.intel.com/go/processor_pricing
Bu basın bülteninin, fotoğrafları, videoları, ilişkili blog�ları ve diğer bilgileri de içeren bir sürümü aşağıdaki adreste yer almaktadır: www.intel.com/pressroom/archive/releases/20080715comp_sm.htm
Intel Centrino basın kiti için: www.intel.com/pressroom/kits/centrino.

WiMAX�in Gelişimi
Intel, geleceğin Intel Centrino 2 temelli dizüstüleri için bir seçenek olacak Intel® WiMAX/WiFi Link 5050 Series�in parçası olarak şimdiye kadarki ilk birleşik WiMAX/Wi-Fi modülünü bu yıl sonunda ABD�de pazara sürmeye başlayacak. WiMAX, Wi-Fi ağlarını tamamlayan bir 4G, IP temelli geniş bant kablosuz teknolojisidir.

WiMAX ayrıca çok daha geniş Internet ve telefonla sesli görüşme kapsamı sağlar ve Wi-Fi�den farklı olarak, şehirleri veya toplulukları ve insanları hareket halindeyken bile birbirine bağlama özelliği vardır. Başlangıç olarak, ABD�de Sprint Xohm ve Clearwire�ın ağlarını yıl sonunda hazır hale getirecek olan Intel, WiMAX ağlarını yaygınlaştırmak için dünyanın çeşitli yerlerindeki servis sağlayıcılarla çalışıyor.

[alıntıdır.]

5 Ağustos 2008 Salı

Size özel arama motoru



Google, arama motorunu kişiselleştirilebilir hale getiror.

Google, geçenlerde yaptığı bir açıklamada arama motorunun yeni bir özelliğini duyurdu. Google'ın arama motoru artık kullanıcının konumuna ve diğer faktörlere göre farklı farklı sonuçlar verecek. Böylelikle arama motorundan elde edilen bilgiler çok daha yararlı ve anlaşılabilir olacak. Kişiselleştirilebilir arama motoru 3 farklı öğeye göre değişiyor.
  • Bölgesel konum: Ülke, şehir ve IP adreslerine göre aramalarınız yanıtlanıyor.
  • Son arama: Google bu özelliğinde son yaptığınız aramaya göre tahmin yürütüyor.
  • Arama geçmişi: Daha önceden yaptığınız aramalar, ilgilendiğiniz konular ve Google'a bağlı bir servise kayıtlar (Gmail vs.) Google tarafından göz önünde bulundurularak aramalarınızı yanıtlandırıyor.
[alıntıdır.]

Iphone üzmeye başladı












Çıktığı ilk hafta 1 milyon satan iPhone, bazı kullanıcılarını hayal kırıklığına uğrattı. İşte nedeni.

İlk hafta 1 milyon satarak rekor kıran iPhone`u Türkiye `de de birçok kullanıcı dört gözle bekliyor. Henüz Türkiye satış tarihi belli olmayan iPhone`un geç gelecek olması belki de hepimiz için iyi oldu.

Sebebi ise bazı kullanıcıların 2 hafta önce satın aldıkları iPhone 3G`nin 16 GB beyaz modelinde hatalı üretim olduğunu bildirmesi. Bazı modellerde kasanın kulaklık çevresinde ve ya da köşelerinde çatlamalar olması tüm iPhone hayranlarını korkuttu.

Telefonda meydana gelen bu hatanın sebebi ise hem üretim maliyetlerini düşürmek hem de telefonun daha iyi çekmesini sağlamak amacıyla telefonun orijinalde alüminyum olarak üretilen kapağının plastik ile değiştirilmesi.
Ayrıca yazılımsal hataların giderilmesi amacıyla telefon için 2.0 firmware yayınlandı.

[alıntıdır.]

IE 8 Ikinci Beta Yolda

Geliştiricilere yönelik ilk betasıyla hayal kırıklığı yaratan Internet Explorer 8'in iki numaralı betasının Ağustos ayı içinde çıkması bekleniyor.













IE8 Beta 2, ilk betada da bulunan bazı özelliklere çeki düzen veriyor. Bunlardan en önemlisi, sekmeli gezintinin başının belası "bir sekme kilitlendiğinde tarayıcının tüm açık pencerelerle birlikte göçmesi" sorununa deva olacak "Loosely Coupled IE" sistemi.

Örneğin, Internet Explorer simgesine tıklandığında yeni pencere değil, açık olan pencerede yeni bir tab açıyor. Ayrıca "süreç ayırma" sistemiyle çalışan bu özellik sayesinde, artık Vista'nın sabit diske kaydedilmiş web sayfalarıyla internetten aldığı web sayfalarını aynı pencerede açamama sorunu da giderilmiş oluyor.

Betanın ikinci "yeniliği" ise, Firefox'ta zaten bir dengi birkaç yıldır varolan "Automatic Crash Recovery" ("Çökmeden Otomatik Kurtarma").

Herhangi bir sebepten dolayı kilitlenip kapanan sekmede görüntülediğiniz sayfayı tekrar açan bu özellik, ilk betada sadece "ileri-geri" düğmelerine kaydedilmiş içeriği aklında tutuyor, formlara girilmiş metni ve çerezleri geri getirmiyordu.
[alıntıdır.]

Sparkle 9800 GTyi Susturdu

Sparkle, sessiz soğutma sistemlerini 55 nanometrelik 9800 GT'ye de uyguluyor. Sparkle'ın yorumlarıdğı 55 nanometrelik 9800 GT'yi gördünüz mü?

Ekran kartı üreticisi Sparkle, 55 nanometre üretim sürecinden çıkan Nvidia GeForce 9800 GT işlemcisine sessiz bir soğutma çözümü sunuyor. Sparkle daha önce de birçok Nvidia işlemcili ekran kartında bu soğutma sistemlerini kullanan bir üretici olarak konuda gayet deneyimli. Yeni 55 nanometrelik 9800 GT ekran kartında daha önceki uygulamlara göre daha etkin bir soğutucu kullanacak. Aslında soğutucu yapı olarak çok da farklı değil; fakat 55 nanometreye inen grafik işlemcileri daha az enerji harcıyor ve daha az ısı yayıyor.

[alıntıdır.]

56 megapixel Kamera

50 megapiksel fırtınası kısa sürdü: Şimdi moda 56 Megapiksel çözünürlük sunan servet değerinde Leaf.

Megapiksellerin herşey demek olmadığını düşünebilirsiniz, belki de haklısınız... Ama 56 megapiksellik bir kamerayla karşılaştığınızda bu fikriniz büyük ihtimalle değişebilir. Leaf AFi 10, birkaç hafta önce duyurduğumuz 50 megapiksellik Hasselblad H3DII-50'yi bile gerisinde bırakmayı başarıyor. Leaf'ın "Verto" teknolojisi sayesinde kamerayı döndürmek yerine bir düğmeye basarak 56x36 mm'lik CCD sensörü döndürmek mümkün.

Yüksek çözünürlük ve detayları görüntülemedeki üstün yeteneği ile Leaf AFi 10 profesyonel fotoğrafçılar için oldukça başarılı bir "orta format" kamera. Fakat bu yıl sonunda piyasaya çıkacak olan Leaf, 43.675 Dolarlık cep yakıcı fiyatı ile birçok fotoğrafçının hayallerinde kalmaya mahkum gibi görünüyor...

[alıntıdır.]

1 Ağustos 2008 Cuma

Bilişim Sözlüğü (Alfabedik Listeye Göre)

-A-

Account : İnternete bağlanmak için, internet servis sağlayıcılarından aldığınız şifreli kullanıcı hesabı.

AC97: (Audio Codec 97) Bilgisayarda modem ve ses kartı fonksiyonlan
için işlemcinin gücünden yararlanmayı öngören yeni bir teknoloji

Alias : Takma ad.

AGP: (Advanced Graphics Port) Sadece ekran kartları için çıkarılmış, grafik
kartının doğrudan işlemciye erişmesini sağlayan 32 bitlik bir veriyolu.

Anakart : Bilgisayarın bazını oluşturan diğer birimlerin çalışmasını sağlayan en önemli elektronik devre.

Animated : Web sayfalarında bulunan hareketlendirilmiş resim, yazı ya da ikonlar.

Applet : Bağlanılan internet adresinde hazır olarak bulunan, Java dilinde yazılmış programların derleniş biçimi.

Application : Bir yazılımın uygulanabilen en küçük parçası.

Arayüz : Bilgisayarda bir yazılımı kullanabilmeniz için oluşturulan menüler, butonlar ve grafik ortamı.

Archie : İnternet üzerinde FTP dosyalarını aramaya olanak veren bir araştırma aracı.

ASCII : American Standard Codes for Information Interchange ‘in kısaltmasıdır. Tüm dünyada çok yaygın olarak kullanılan Latin harflerini tanımlamaya yarayan bilgisayar kodları standardına verilen addır. Bu standart sayesinde, her tür bilgisayar kolayca metin alışverişi yapabilir.

ATM : (Asynchronous Transfer Mode) Bir paket anahtarlama teknolojisi. ATM, verileri byte büyüklüğünde hücrelere ayırır ve aynı zamanda 53 hücrelik paketler halinde iletir.

Attachment : (Eklenmiş dosya) Normal e-maillere dosya ekleyerek gönderme işlemidir. Eklenmiş dosya kullanımı, mail programlarının bir özelliğidir.

Attribute : Nitelik anlamına gelir.

Aygıt Yöneticisi: Windows 9xte donanım aygıtları ile ilgili bilgilere erişilip çeşitli donanım ayarlarının yapılabildiği bir pencere

-B-

Backbone : (Omurga) Bilgisayar ağlarındaki çok yüksek kapasiteli hat ya da seri bağlantı yollarına verilen addır. Omurgalar, şehirleri, ülkeleri ya da kıtaları internet üzerinde birbirine bağlar.

Bağlantı kapısı: (Port) Kasanın arkasında, çeşitli çevre birimlerini bağlamak
için kullanılan, dişi veya erkek girişler.
Bandwidth : Bir şebeke üzerinden gönderilecek sinyalin en düşük ve en yüksek frekansları arasındaki farka verilen addır. Ayrıca veri haberleşmesinde şebekeden akabilecek maksimum veri hızını belirtmek için de kullanılır. Bps ölçü birimi, saniyede transfer edilen veri sayısını ifade eder.

Beta : Bilgisayar dünyasındaki programların geliştirilme ve test aşamasında olduklarını belirten sıfat.

Bit : İletilebilen en küçük veri miktarıdır.

Bitmap : Bilgisayar ekranında bir resmi görüntülemek için gereken tüm renk bilgilerinin verildiği resim formatlarına verilen genel ad.

Bios : (Basic Input Output System) Bilgisayar ilk açıldığında anakart ve üzerindeki kartları tanıyan ve bunlar hakkında işlemciye bilgi veren küçük progr*yasak kelime*. Anakart üzerindeki ROM adındaki silinmeyen hafıza üzerinde bulunur.

Bookmark : İstenilen internet adresinin saklanması.

Boot: Bilgisayarı açarak işletim sisteminin yüklenmesini sağlamak

Bounce : Elektronik postanın, gönderilen adrese ulaşamadan geri gelmesidir.

Bps : (Bits per second) Veri aktarma hızını ölçme birimi. Bir saniyede geçen bit miktarına verilen ad. 8 bit, 1 byte eder.

Browser : Tarayıcı. İnternet adreslerini bulup, onlara ulaşmamızı sağlayan bir program.

Bug : Bir program üzerinde yazım hatasından kaynaklanan sistem açığı, hata.

Bus hızı : Anakart üzerindeki işlem akış hızı. İşlemci yüksek hızlarda çalışsa da anakartın yavaşlığı hızı etkiler.

-C-

Carbon Copy : (CC) Elektronik postanın kopyasının ilgili kişilere gönderilmesidir.
CGI : (Common Gateway Interface) Web sayfaları üzerinden bir başka yazılımla ilişki kurup sonucu yansıtan yazılımların genel adıdır.

Chipset : Anakart üzerinde bulunan ve veri akışını kontrol eden işlemcilere ve markalarına verilen ad.

Client : Bir ağ servisini kullanan kullanıcı veya kullanıcıya hizmet eden program.

CPU : (Central Processing Unit) (Merkezi İşlem Birimi) Bilgisayarın hesaplamalarını yaptığı ana chip ‘e verilen isim.

COM portu: Seri port, iletişim portu.(Modem,Fare,Klavye..)

Cookie : Browser tarafından kullanıcıya gönderilen ve kullanıcının harddiskine yerleşen küçük dosyacık. Bu dosya ziyaret edilen site hakkında tarih, kullanıcı adı, ziyaret saati gibi bilgileri içerir. Aynı sitenin bir sonraki ziyaretinde kontrol edilir.

Cracker : Sistem kırıcı. Sistem kırıcı yetkisi olmayan, bilgisayar sistemlerine girmeye çalışan kişilere verilen isimdir. Bu kişiler bilgisayar hastalarının (hackers) tersine kötü niyetlidir ve kırdıkları sistemlerden bir çok menfaat elde ederler.


Cursor : İmleç. Bilgisayar ekranında göz kırpan çizgi veya kutu. Bir sonraki data girişinin nereye yapılacağını gösteren işaret.

Cyberspace : Siberuzay. Yazar William Gibson ‘un Nouromancer adlı kitabında geçen bu deyim, bilgisayar ağlarında bulunan tüm bilgi kaynaklarını anlatmak için kullanılır. Network bilgisayarlarının bulunduğu dünyayı tanımlar.

-D-

Data : Manyetik ortamda her türlü bilgiye verilen addır.

Default:Ondeğer.Bir yazılım ve donanımın,standart,ilk geldiği haldeki ayarı

Diagnose : Teşhis etmek. Diagnostic yazılımları, bilgisayarlarda meydana gelebilecek problemlerin teşhisi için kullanılır. Bu programlar çok çeşitlidir. Sadece donanımı veya sadece yazılımı kontrol eden programlar mevcuttur. Örneğin “Scandisk” harddiski kontrol eden ve bulduğu problemleri düzelten bir teşhis yazılımıdır.

Dial up : İletişim kurulacak noktanın telefon hattı üzerinden aranmasıyla kurulan veri haberleşme metodudur.

Dip switch: Jumperdaki gibi devreleri tamamlamak için kullanılan ,ancak daha pratik, minik şalterler.

DIMM : (Dual Inline Memory Modules) Yeni model anakartlar üzerinde 12 ns altında erişim hızı sağlayan 168 pinlik RAM modelleridir.

Direct AGP: Yeni İ810 yongasetli anakartlarda, AGP grafık kartı için ayrı bir yarık bulunmaz, çünkü grafik işlemcisi anakartla bütünleşiktir ve işlemciye Direct AGP olarak adlandırılan veriyolundan ulaşır.

DNS : (Domain Name System) (Alan İsmi Sistemi) İnternete bağlı birimleri (host) gruplandırmaya yarayan adlandırma sistemidir. Böylece tüm adresler bir grup altında tanımlanmış olur. (edu.tr gibi).

Domain Name : Bir internet bölgesini tanımlayan ve benzeri olmayan bir adrestir. Adres her zaman birbirinden noktayla ayrılmış olan iki veya daha fazla parçadan oluşur.

Dos : Dos İşletim Sistemi. Bilgisayarın bilgi girişi ve depolama işlemleri için hazır hale gelmesini sağlayan işlemler topluluğu.

Doku: (Texture) Herhangi bir modelleme yazılımında (veya tasarım programında, oyunda vs.) modellenen bir nesnenin kaplanan yüzeyi.Renk ve parlaklık gibi iki boyutlu doku özelliklerinin yanında saydamlık, ışığı yansıtma gibi üç. Boyutlu doku özellikleri de vardır.

Doskey : Komut isteminde girilen komutları tekrar kullanmaya yarayan bir kısayol komutudur. Yukarı ok tuşunu kullanarak bilgisayarı açtıktan sonra girdiğiniz komutları yeniden çağırabilirsiniz.

Download : Bir bilgisayara başka bir ortamdan bilgi aktarma işi. İnternetten dosya kaydetme işlemine de verilen addır.

Dpi : (dot per inch square) Uzunluk birimi olan inç ölçüsü cinsinden bir inç karede bulunan nokta miktarı. (1 inç : 2.54 cm)

Driver : İki ayrı anlamda kullanılabilir. İlki bilgisayara bağlı olan disket veya harddisk sürücüsü. Diğeri bir bilgisayar parçasının bilgisayara tanıtılması için kullanılan ve parça üreticisi tarafından sağlanan küçük progr*yasak kelime*tır.

DTD : Document Type Definition ‘ın kısaltmasıdır.

DVD : (Digital Video Disc) Fiziksel olarak CD ile aynı boyutlarda olan ancak çift katlı ve çift taraflı olan disktir. Tamamına 17 gb veri depolanabilen DVD ‘ler, MPEG-2 kalitesinde film seyredilmesine imkan tanıyor.

Dynamic Video Memory: Yeni İ810 yongasetli anakartlarda, Direct AGP (bkz.) veriyolu ve sistem belleğinin verimli kullanımı sayesinde PCde güçlü grafik özellikleri sunmayı vaadeden bir mimari.

-E-

ECC: (Error Correcting Code) Bir bellek özelliği. Bu tür bellekler, bilgi 0 ve 1ler halinde belleğe ulaştığında fazladan bir yonga ikıli sayı düzeninde hesap yapıp, toplam rakam yanlış gelirse hatanın hangi 0 ve 1 de olduğunu çözüp düzeltiyor.

EDO DRAM: (Extended Data Output Dynamic Random Access Memory) Standart DRAMden daha hızlı bir DRAM bellek türü. Bir seferde tek bir veri bloğuna ulaşabilen Standart DRAM belleğin aksine bir önceki veri blokunu işlemciye gönderirken aynı anda bir sonraki veriyi almaya başlayabiliyordu. SDRAM belleklerle birlikte silindi.

EDO : (Extended Data Output) Eski model Pentium anakartlar üzerinde yer alan, 72 pinlik 60 ns hıza sahip RAM tipi.
Elektronik Para : (e-para, e-cash) Bir bilgisayar kullanıcısının sabit diskinde kendi adına kayıtlı bulunan ve internet üzerinden yaptığı alışverişlerde harcayabileceği paradır. Harcama yapıldıkça, harcanan miktar toplamdan düşülür.

Elektronik Posta : (e-posta, e-mail) Posta işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılmasıdır. Bilgisayar iletişiminin temel taşlarından biridir.

Encryption : İnternet üzerinde transfer edilen bilgilerin, üçüncü şahıslar tarafından okunmasını engellemek amacıyla şifrelenmesidir.

Ethernet : İnternetin yüzlerce katı hızındaki yerel ağdır.

Extension : Uzantı. Dosya adından sonra yazılan üç karaktere kadar ek. Extension, dosya adının belirleyicisi veya ayırıcısı olarak görev yapar. Dosya adından (.) ile ayrılır. .DOS, .AVI, .WRI, .BAS vb.

Extract : Sıkıştırılmış bir dosyayı açmak veya genişletmek. Winzip veya diğer sıkıştırma programları, dosyayı açmak için bu terimi kullanır.

-F-

FAT: (File Allocation Table) Dosya Atama Tablosu anlamına gelir. DOS ve Windows 9x işletim sistemlerinde kullanılan bu sistem dosyaların ve klasörlerin disk üzerindeki adreslerini tutar

FAQ : (Frequently Asked Question) (Sıkça Sorulan Sorular) İnternet üzerinde belli bir konu hakkında sıkça sorulan soruların yanıtlandığı sayfaların adıdır.

Favorites : İnternet Explorer ‘da kullanılan sevilen sitelerin, bilgisayarda tekrar kullanımı için kısayol oluşturmasıdır.

FDISK: Diski mantıksal olarak birden fazla parçaya, farklı sürücüler halinde bölmek için kullanılan DOS programı.

Feed : Bilgi beslemesidir.

Finger : Diğer internet bölgelerindeki kişileri bulmak için kullanılan bir yazılım aracıdır. Bazen kişisel olmayan bilgilere erişebilmek için de kullanılır.

Firewall : (Güvenlik Sistemleri) İnternet üzerinden bağlanan kişilerin bir sisteme girişini kısıtlayan, yasaklayan bir bilgisayar ve üzerindeki yazılıma verilen addır. Bu sistem sayesinde özel bilgiler başkalarından saklanabilir ve kişisel güvenlik sağlanabilir. Firewall ‘a verilen tanımlar sayesinde kişisel bilgilere sadece izin verildiği ölçüde ulaşılabilir.

Flame : Belli bir konuda, kapasiteyi aşmış elektronik posta ya da Usenet mesajlarına verilen addır.

Flash BIOS: Yazılabilir BIOS türü

Format : Dilimizde biçim denilen bu sözcük aynı zamanda bilgilerinizi depoladığınız bir sabit sürücüdeki bilgilerin silinerek sıfırdan kullanılması anlamına da geliyor.

FPU : (Floating Point Unit) (Kayan Nokta Ünitesi) CPU üzerinde bulunan ve çok hassas işlemlerin yapılmasında görev alan ünite.

Frame Relay : Verilerin çok yüksek hızlarda dijital ağlar üzerinden iletilmesini sağlayan bir teknolojidir.

Freeware : Bedelsiz dağıtılan ve kullanılan yazılımlara verilen addır.

FSP : (File Send Protocol) FTP ‘ye alternatif olarak geliştirilen bir protokoldür. FTP ‘ye olan en büyük üstünlüğü, yarıda kalan bir dosya transferi işlemine kaldığı yerden daha sonra devam edebilmesidir.

FTP : (File Transfer Protocol) İnternete bağlı bir bilgisayardan diğerine dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir internet protokolü ve bu işi yapan uygulama programlarıdır.

FYI : (For Your Information) (Bilginize Sunulur)

-G-

Gamut : Tarayıcıların, film çıkış cihazlarının vb. kabul ettiği renk sınırlama, tanıma limiti.
Gateway : İki değişik protokol kullanan bilgisayar ağları arasında veri transferine olanak tanıyan sistemin adıdır.

Genişleme Kartı: (Expansion Card) PCnizdeki ISA, PCI, AGP vs. slotlarına takılabilen , her tür karta (ekran kartı, modem, TV kartı gibi) genişleme karttı adı verilir. PCnin özelliklerini artıran, genişleten kart anlamında.. Aslında bu terim daha çok Macintosh dünyasında kullanılır

Genişleme Yuvası: (Expansion Slot) Genişleme kartlarının takıldığı yarıklara
(slot) verilen bir diğer ad.

Generic: Standart, aksesuarsız anlamında kullanılabilir. Genelde bir işlemciyi kullanan ekran kartlan için kart üreticisinın değil, işlemci üreticisinin çıkardığı, kartın markasından bağımsız sürücüler için kullanılır

GIF : (Graphics Interchange Format) Resimleri, sıkıştırma olmadan kaliteli biçimde saklamaya yarayan grafik formatıdır.

Gopher : Internet üzerindeki bilgilere hiyerarşik menüler halinde erişimi sağlayan dağıtılmış bilgi hizmetidir. Gopher kullanıcının bir kullanıcı programı (client) kullanarak tüm gopher dağıtıcılarındaki (servers) bilgilere ulaşmasını sağlar. Tüm dağıtıcılardaki bilgilerin toplamı gopher uzayı oluşturur. Kullanıcı ve dağıtıcı programları internet üzerinde ücretsiz olarak mevcuttur. Genellikle text tabanlı (düz yazı) bilgilere menüler yardımıyla kolayca ulaşılmasını sağlayan bir sistem ve bu sistemin kullandığı TCP/IP protokolüdür.

Guest : Kullanıcının kayıt zorunluluğu bulunan bir sitede sınırlı biçimde gezebildiği konumdur.

-H-

Hacker : Bilgisayar ağlarına, açıklarını kullanarak izinsiz girip, var olan programları bozmaktan zevk alan kişilere verilen isimdir. Bu terim bazen yanlışlıkla cracker yerine kullanılır.
Hardware : (Donanım) Bilgisayar sisteminin sahip olduğu cihazların tümü.

Hit : Web sayfasına bir kez ulaşılmasıdır. Hit sayısı, o sayfaya, belirtilen süre içinde kaç kez ulaşıldığını gösterir.

Home Page : Bir sitenin ana sayfasıdır.

Host : İletişim ana sistemi. Kullanıcıların diğer iletişim ana sistemleriyle haberleşmesini sağlayan bilgisayar. Kişiler haberleşmeyi elektronik posta, telnet ve FTP gibi programlar vasıtasıyla yaparlar.

HTML : (Hyper Text Markup Language) Bir programlama dili yorumlayıcısıdır. Bu dil daha çok, yazılı bir dokümanı formatlamak ve bir objeden başka bir objeye linkler sağlamak ile ilgili komutlar içerir.

HTML Editor : Web sayfaları hazırlamak için kullanılan yazılımdır.

HTTP : (Hyper Text Transfer Protocol) Web sayfalarının transfer edilmesine ve okunabilmesine imkan veren protokolün adıdır.

Hyperlink : Üst-bağ anlamında kullanılır.

Hypertext : Üst-metin anlamında kullanılır. Dokümanları biçimlendirmek, resim eklemek, bağlantılar yaratmak için kullanılan metotdur.

-I-

Icon : (İkon) Yazılımlarda ya da internette karşılaşılan küçük resimler.
Ide : Harddisklerin bilgi transfer etmekte kullandıkları protokol ve veri yolu adıdır.

Identification : Program kullanırken veya internette gezinirken kullanıcının kendini tanıtmasıdır.

Inbox : Elektronik postaların geldiği dizine verilen addır.

Inline image : Satır içi resimdir.

Install : Herhangi bir yazılımın bilgisayara yüklenmesidir.

Interactive : Eş zamanlı etkileşimdir.

Interface : (Arabirim) Bilgisayarın bir bölümünden başka bir bilgisayara veya harici bir cihaza (printer, monitör veya modem gibi) bilgi iletişiminin kanalize edildiği yerdir.

Internet : Birçok bilgisayar sisteminin, TCP/IP protokolü sayesinde birbirine bağlanmasıyla ortaya çıkan, dünya çapında yaygınlaşmış ve durmaksızın büyüyen bir iletişim ağı ve dev bir bilgi kaynağıdır. İnternet sayesinde bilgiye daha çabuk ulaşılabilir ve bilgi, interaktif (etkileşimli) bir biçimde daha çok insanla paylaşılabilir. İnternet henüz yazılı kuralları olmayan ve yaşantımıza yeni kavramlar sokan farklı ve bağımsız bir ortamdır.

Intranet : Bir kuruluşun bilgisayarlarını kendi içinde birbirine bağlayan, çoğunlukla TCP/IP tabanlı bir ağdır. Böylece yerel ağlar (LAN) ve geniş ağlan (WAN) birbirine bağlanabilir. Temel oluşturulma amaçları, kuruluş bünyesindeki bilgileri ve bilgi işlem kapasitesini paylaşmaktır.

IP : Bir internet protokolüdür. IP numarası ise internette kullanılan bir çeşit adreslemedir. Siz internete bağlandığınız andan itibaren size bir IP numarası atanır. Hangi IP numarasını kullandığınızı bilmenize gerek yoktur.

IRC : (Internet Relay Chat) (Birleşik Hizmetler Veri Şebekesi) Birçok kişinin aynı anda etkileşimli mesajlarla haberleşebildiği, sohbet edebildiği bir platform ve bunu sağlayan programlardır.

ISA : Anakartlar üzerinde 16 bitlik veri akışının yapılabildiği kapılardır.

ISDN : (Integrated Services Digital Network) Özellikle normal telefon hatları üzerinden yüksek hızda entegre ses (analog) ve veri (dijital) aktarılmasını sağlayan bir dizi iletişim protokolüdür.

ISO : International Standarts Organization ‘ın kısaltmasıdır.

ISOC : (Internet Society) Tüm dünyada interneti yönlendiren organizasyondur.

ISP : (Internet Service Provider) (İnternet Servis Sağlayıcısı) Bilgisayar kullanıcılarını internete bağlayan şirket ya da kurumlardır.

-J-

Jamming : Bir işletim sistemini istenmeyen sinyallerle kasten bozma.
Java : Sun Microsystems tarafından yaratılan, web sayfalarındaki interaktifliği sağlayan sistemin adıdır. İşletim sistemlerinin web uygulamalarını çalıştırmalarında kullanılan ortak bilgisayar dilidir.

JPEG : (Joint Photographic Experts Group) Bir tür sıkıştırılmış grafik formatıdır.

-K-

Kartuş : Mürekkep püskürtmeli yazıcıların mürekkeplerini içeren ufak kutucuktur.
Kernel : İşletim sisteminin kalbi olan çekirdek program yapısıdır.

Kilobyte : Hafıza kapasitesini gösteren bir ölçü birimidir. 1 kilobyte 1024 byte ‘a eşittir.

Kiosk : Kiosk bir PC ve dokunmatik ekrandan oluşan bir sistemdir. Kullanıcı klavye ve fare kullanmadığı gibi bilgisayar da görebileceği zarar ve estetik nedenlerden ötürü bir kutu içinde saklanır. Küçük bir yazıcı ekiyle kioskların yazılı materyal verebilen mekanizmalar şeklinde kullanılmaları da mümkündür.Basit bir PC ve dokunmatik ekrandan oluşan bu sistemin kullanım alanlarına her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Firmalar kioskları satış ve pazarlama desteği, tüketici enformasyon merkezi, araştırma merkezi olarak veya reklam amaçlı kullanabilirler. Kiosklar; tüketicinin, herhangi bir faaliyete bilet alma, rezervasyon yapma hatta sipariş verme gibi isteklerine cevap veren sistemler olarak da kullanılmaktadır. Kolay taşınabilmesi, düşük kurulma bedelleri ve kapladığı alanın küçüklüğü nedeniyle istenilen yere (alışveriş merkezi, süpermarket, tiyatro, otel vs.) konulabilir.Kioskların bu iletişim ağı aracılığıyla birbirleriyle haberleşmesi mümkün olduğu gibi, şirket bünyesinde kurulan bir merkez birim aracılığı ile istenilen aralıklarla bilginin güncelleştirilmesi de mümkündür.Enformasyon veriminin yanısıra, kullanıcıya sordukları sorularla kiosklar birer data toplama merkezi olarakta kullanılabilir. Toplanan bilgiler yine bir ağ aracılığıyla ana merkeze aktarılabilir ve analiz programları sayesinde istenilen çerçevede raporlar alınabilir.

Knowbot : Deneme safhasında bir rehber hizmetidir. Beyaz Sayfalar (white pages) gibi.

Konfigürasyon : (Configuration) Bir bilgisayarı oluşturan parçaların tümü ya da programların ayarlarının tümü.

-L-

L2 Cache : İşlemcinin içindeki ön belleğe ek olarak anakart üzerinde bulunan, hızlı hafıza modüllerinden oluşan ön bellektir.
LAN : (Local Area Network) Telefon hattına girmeden, bilgisayarlararası veri şebekesi.

Leased Line : İki site arasında bağlantı sağlayan kiralık hatlar.

Link : İnternette gezilen sayfaların içerisinden bir diğer sayfaya veya siteye verilebilen yönlendirmedir.

Live : “Canlı Yayın” kavramının internet üzerindeki karşılığıyla aynıdır. Uygun programlarla internet üzerinden çeşitli yayınlar canlı olarak izlenebilir.

Lurker : Bir tartışmaya, sohbete ya da diğer gruplardaki tartışmalara katılmak yerine, yalnızca izleyen kişilere verilen addır. Yeni girilen bir tartışma grubunda bir süre lurker olmak, tartışmanın gelişme yönü ve içeriğini anlamak açısından önerilmektedir.

-M-

Mail : İnternet üzerinde yazışmalarda mektup olarak tanımlanabilecek dosyalardır.
Mailing List : Kişilerin belli bir konudaki görüşlerini elektronik posta aracılığıyla grup üyelerine dağıtmalarıdır. İki çeşit mailing list vardır: Birincisinde, her kullanıcı, grup üyelerinin adreslerine sahiptir ve to bölümüne herkesin adresini yazarak mesajını gönderir. İkincisinde, mesajlar bir bilgisayara gönderilir ve mesajların dağıtımını bu bilgisayar gerçekleştirir.

Map : Web sayfasındaki bir resmin bir noktasından, resmin o noktasıyla ya da çağrıştırdığı konuyla ilgili başka alanlara linkler verilmesi. Bir resmin map edilmiş olduğunu, internet yazılımının (browser) üzerinde fare ile dolaştığınızda sol alt köşede beliren koordinatlardan anlayabilirsiniz.

Markup Language : Internet üzerinde dökümanlara biçim kazandırmak üzere hazırlanmış mark-up karakterlerini deşifre eden dile denir. Bilgisayara okunan dosyanın ekranda nasıl biçim alması gerektiğini anlatır. HTML web sayfaları hazırlamak için geliştirilmiş bir mark-up dildir.

MIME : (Multipurpose Internet Mail Extensions) (Çok Amaçlı Internet Posta Uzantıları) Internet e-postasının grafik, ses, fax gibi metin olmayan bilgileri de gönderebilen genişletilmiş halidir.

Mirror : Bir internet kaynağının değişik bir adreste de aynen barındırılmasıdır. Çok kullanılan bir adrese alternatif olarak kurulan, asıl adreste sunulan tüm dosyaların kopyalarının bulunduğu ve sık sık yenilenen sitelere verilen addır. Mirror site yaratılmasının nedeni, telefon hatlarında oluşan yükü hafifletmektir.

MMX: (Multimedia Extensions) Intelin geliştirdiği MMX, işlemcilere eklenen 57 multimedya komutuna verilen addır. MMX işlemciler bazı genel multimedya operasyonlarıı üstlenirler (örneğin, normalde ses
kartı veya modemler tarafından yapılan di|ital sinyal işleme). Ancak u komut setinin kullanılabilmesi için MMX uyumlu yazılımların kullanılması gereklidir.
Modem : Modülatör - Demodülatör ün kısa yazılışıdır. Bilgisayardan gelen sinyalleri analog sinyal haline dönüştürerek telefon hattı üzerinden nakledilebilmesini mümkün kılar veya bu yolla gelen sinyalleri bilgisayarın kullanabileceği hale dönüştürür. Yani bilgisayarınızın telefon hattına bağlanarak diğer bilgisayarlarla bağlantı kurmasını sağlayan araçtır.

MPEG : Motion Picture Experts Group ‘un kısaltmasıdır. Bir video formatıdır.

MPEG-1: 352x240 çözünürlükte 3 0 kare/sn video hızı sunan bir video sıkıştırma formatı. Tam ekran kare atlamasız olarak oynatılabilir amabu durumda görüntü kayıplıdır.

MPEG-2: 720x480 ve 104x768 çözünür-lükte 60 kare/sn video hızı, CD klitesinde ses sunan bir video sıkıştırma formatı. MPEG-2de 2 saatlikbir film, pek görüntü kaybı olmadan birkaç GBlık alana sığabilir

Multitasking : Birden çok görevliliktir. Bilgisayarların bir işi yaparken başka bir görevi de aynı zaman içinde tamamlaması anlamında kullanılır. Bilgisayar multitasking ‘i olmayan DOS ‘ta disket formatlarken başka bir görev gerçekleştiremez. Windows ‘ta ise aynı anda birden çok görev gerçekleştirebilmek mümkündür.

-N-

Netiket : İnternet üzerinde kullanılması gereken genel ahlak kurallarıdır.
Netiquette : İnternet görgü kuralları. (bakınız ISOC)

News Group : İnternet üzerinde yapılan açık tartışma ya da haber gruplarına verilen addır. E-mail ‘den en önemli farkı, postalanan mesajların ilgili haber grubundaki tüm kişiler tarafından okunabilmesi.

News Server : Haber gruplarına ev sahipliği yapan sunuculara verilen addır.

NFS : (Network File System) Bilgisayarlarda kullanılan programların network makinelerinde kullanılmasını sağlar.

Nick Name : Sohbet alanlarında kullanılan takma addır.

NNTP : Network News Transfer Protocol ‘un kısaltmasıdır. Tartışma grupları protokolüne verilen addır.

-O-

OCR : (Optik Karekter Tanıma) Yazılı veya basılı karakterlerin makina tarafından ve foto-elektrik transuderlerden gelen girdilere dayanarak tanıması.
Offline : Aktif sisteme bağlı olmama durumudur.

Off Topic : Tartışma grubunun konusu dışında mesaj yazmak anlamına gelir.

Online : Aktif sisteme bağlı olma durumudur.

Online Service : Abonelerine özel elektronik posta, tartışma ve sohbet grupları, bilgi bankaları hizmetleri sunan ve genellikle internete bağlanma olanağı veren ticari bilgisayar ağlarının genel adıdır.

Overclock : Bilgisayarın anakart üzerindeki ayarlarının değiştirilerek hızlandırılmasıdır.

Overload : Aşırı yüklenme.

-P-

Partition : Harddiskte yer alan, herbiri farklı harfe sahip sürücülere verilen addır. Bir harddisk birden çok sürücü gibi görünebilir.
PC : (Personal Computer) (Kişisel Bilgisayar)

PCI : Anakart üzerinde 64 bitlik veri akışının yapılabildiği kapılardır.

PEM : Privacy Enhanced Mail ‘ın kısaltmasıdır.

PGP : Pretty Good Privacy ‘nin kısaltmasıdır.

Plug In : Bazı programlara daha sonra özellik eklenmesi için kullanılan küçük program yamalarıdır.

PNG : Gif formatından daha küçük, JPEG ‘den daha büyük yeni bir grafik formatıdır.

POP : (Post Office Protocol) (Posta Ofisi Protokolü) Tek kullanıcı sistemlerin bağlandıkları hizmet birimlerinden posta mesajı alışverişi yapabilmelerini sağlayan protokoldür. POP, POP2 ve POP3 diye üç uyarlaması vardır. Sonraki uyarlamalar önceliklerle uyumlu değildir.

POP : (Point of Presence) Bir bilgisayar ağına erişim için bağlantı kurulacak en yakın nokta ya da telefon numarasıdır.

Parity: (Parite) Bir bellek özelliği. Bu tür bellekler, bilgi 0 ve Tler halinde belleğe ulaştığında fazladan bir yonga ikili sayı düzeninde hesap yapıp, toplam rakam yanlış gelirse veriyi geri gönderip tekrar hesap yapılmasını sağlıyor

Port : Diğer çevre birim elemanları ile haberleşmeyi sağlamak için kullanılan giriş-çıkış bağlantı noktası (kanalı)dır. Seri veya paralel olurlar.

Port Address : TCP/IP tabanlı uygulamalar hattın diğer ucundaki bilgisayarla konuşmak için belirli bir port adresi kullanırlar. Port adresi, içinde verilerin nereden alınıp nereye verileceğini kesin olarak saptayan bir mekanizma barındırır.

Postmaster : Bir ağ üzerindeki e-posta problemleri ile ilgilenen personeldir.

Power Supply : Güç kaynağı anlamına gelir. Bilgisayarın kasasının arka kısmında bulunur.

PPP : (Point to Point Protocol) (Noktalar Arası Protokol) Seri bir hat üzerinden (örneğin bir telefon hattı) iki noktayı birbirine bağlama işlemini tanımlar.

Preferences : Özellikler anlamına gelir.

Protocol : Taraflarca kabul edilmiş haberleşme yöntemidir.

Proxy Servisleri : İnternet üzerindeki yerel bir ağ (ya da internet erişimi olan bir bilgisayar) ile dış dünya arasındaki ilişkiyi sağlayan bir yardımcı geçiş sistemidir.

Push Teknolojisi : İnternet üzerinde bilginin isteğe bağlı olarak kullanıcıya yönlendirme teknolojisi.

-Q-

Queue (Mail) : İnternete bağlantı sağlandığında gönderilecek elektronik postaların listesi.

-R-

RDS : (Radio Data Service) Kahrolası Elkitabını Oku (İnternette) Bu kısaltma genelde birisi çok basit ya da genel bir soru sorduğu zaman kullanılır.
RAM : (Random Access Memory) Bilgisayarlarda yazılımların çalışmak için kullandıkları geçici hafızadır.

Rar : Dosya sıkıştırmakta kullanılan bir formattır.

Realtime : Gerçek zaman, Bire bir anlamına gelir.

Recovery : Bilgisayar terminolojisinde bilgisayarların sorun yaşaması durumunda önemli bilgilerin kurtarılması anlamında kullanılır. Bilgisayarlar donanımsal veya virüsler gibi yazılımlar sonucunda çalışmaz duruma gelebilir. Önemli bilgilerin bilgisayarı geçici bir süre için de olsa çalışır hale getirilerek kurtarılmasına recovery denir.

Registry : Windows ‘ta kullanılan hertürlü programın ve Windows ‘un çalışmasıyla ilgili tüm bilgilerin saklandığı dosyadır.

Router : Birden fazla ağ arasındaki bağlantıyı sağlayan, özel amaçlı bir bilgisayar veya yazılımdır. Router ‘lar, üzerlerinden geçmekte olan verilerin hedef adreslerine bakarak hangi yöne gönderileceklerine karar verir.

-S-

Screen Saver : Ekran koruyucu yazılımdır.
SCSI : (Small Computer Serial Interface) Macintosh bilgisayarların da kullandığı bu standartta, saniyede 30 mb ‘ye kadar bilgi transfer edilebilir. Normal PC ‘lerde bulunmamasına rağmen daha sonra bir kart olarak satın alınabilir. Bu şekilde yüksek harddisk hızları gereken işlerde, sistemin hızı artırılabilir.

Script : Basit ve kısa yazılımdır. Yaptığınız işleri otomatik hale dönüştüren, kullanıcıların da yazabilecekleri yazılımlardır.

SDRAM: (Synchronous DRAM) Standart bellekten ve EDO DRAMden daha hızlı saat hızlarında çalışabilen bellek türü. Hala bu belleği kullanıyoruz

Search Engine : İnternet üzerinde aranan bir bilgiyi bulmaya olanak veren indeks yazılımlarıdır. Bu yazılımlar, çeşitli konularda elde edilen bilgileri veri tabanlarında saklar ve araştırma yapılacak konuyla ilgili ölçütleri esas alarak, bu bilgileri kullanıcıya sunarlar.

Self Extractor : Sıkıştırılmış bir dosyanın, açıcı programa ihtiyaç duymadan açılmasını sağlayan modüldür. Genişletme modülü sıkışmış dosyanın en başına yerleşir ve çalıştırıldığında dosyayı genişletir.

Sektör: (Sector) Bir diskin 512 bytelık en küçük fiziksel birimi

Server : (Sunucu) Bilgisayarların birbirine bağlanması için oluşturulmuş bir programın çalıştığı bir ya da birkaç bilgisayardır.

SGML : Standard Generalized Markup Language ‘in kısaltmasıdır.

Shareware : Belli bir süre ücretsiz denenebilen, bu sürenin bitiminde kullanmaya devam edilmesi halinde, ücrete tabi olan yazılımlara verilen addır. BBS ‘ler veya internet üzerinden dağıtılan ve genelde bir programın tanıtılması ve yaygınlaştırılması için kullanılan, kısıtlandırılmış özellikleri olan programlardır.

Shell : (Kabuk) Bir kullanıcının işletim sistemi aracılığıyla diğer programları yönlendirdiği arabirimdir.

Signature : İmza anlamına gelir. Elektronik postaların sonunda bulunan ve yazar hakkında bilgi veren satırların adıdır. İmzalarda, elektronik posta adresi dışında, telefon numarası vb. adresler yazılmaz. Bununla birlikte, klavye işaretleriyle çizilmiş resimlere rastlamanız mümkündür.

Silindir: (Cylinder) Silindirler, diskin yüzeyindeki konsentrik izlerdir. Yani bir diskteki tüm disk plakalarının arka ve ön yüzeyinde birbirine denk gelerek sütun oluşturan her bir izin oluşturduğu bu sütuna silindir adı verilir

SIMD : (Single Instruction Multiple Data) Yeni nesil uygulamalarda çokça rastlanan döngüleri yüzde 90 hızıyla hızlandıran, hızlandırıcı koddur.

SIMM : (Single Inline Memory Modules) DIMM RAM ‘lerden farklı voltajda çalışan 168 pinlik RAM modelidir.

Site : İnternette yer alan sayfalar grubudur. İngilizce ‘de “sayt” diye, Türkçe ‘de ise “site” diye okunur.

SLIP : (Serial Line Internet Protocol) Dial up internet bağlantısı sağlamaya yarayan internet modem protokolüdür.

Slot: (Yarık) Çeşitli kartların, kenarlarındaki temas dişlerinden oturtularak takıldığı, uzun ve ince yuva. Farklı tip ve boyutta olabilir

Slot 1: Pentium II ve bazı Celeron işlemciler için anakartlar üzerinde yer alan yank.

Smartdrv : Sabit diskinizin hızını artırmak için kullanılır.

Smiley : İnternette sözcükleri duygularla dile getirmek yerine, klavyeyi kullanarak yapılan şekillerle iletme yoluna verilen addır.

SMTP : (Simple Mail Transfer Protocol) Elektronik postaları dağıtmak için kullanılan standart protokoldür.

Snail Mail : Salyangoz posta anlamına gelir. Alıcıya ulaşma hızının elektronik postaya göre daha düşük olması nedeniyle, normal posta servisine verilen addır.

SoftDVD: DVD filmlerin PCde ayrı bir grafik donanımına (MPEG-2) kartına gerek kalmadan yazılım ile oynatılması işlemi.

Soket: (Socket) Bazı yassı işlemci modellerini anakarta takmak için kullanılan, ışlemci bacaklarının deliklerine oturduğu plastik, dikdörtgen şeklinde yuva.

Software : Her türlü yazılıma verilen addır.

Spamming : Bir mesajın birçok tartışma grubuna dağıtılması anlamına gelir. Hiç hoş karşılanmayan bir davranıştır.

Spider : (Örümcek) Web tarama servislerinin veritabanlarını büyütmek için bıkmadan, usanmadan yeni web sayfaları ve onlara ait bağlantıları bulan programlara "örümcek" ismi verilir.

SSE: (Streaming SIMD Extensions) Intel tarafından geliştirilip Pentium III işlemcilere uygulanan 70 adetlik yeni komut setidir. Grafik, resim, video, animasyon, 3 boyut işlemleri, ses tanıma öğelerine sahip, SSE
destekli uygulamalarda ciddi bir performans artışı sağlar. Henüz çok yeni olduğundan piyasada SSE destekli yazılım çok sayıda değildir ama hızla yaygınlaşması beklenmektedir
Subscribe : İnternet üzerinde belirli sitelere ya da listelere kayıt olma işlemine verilen addır.

Super 7: AMD K&2 ve K&3 işlemcilerin takıldığı bir soket. Super 7, 100 MHz sistem veriyolunu ve AGPyi destekler.

Surround Stereo : Sesin üç boyutlu olarak derinlik kazandırılmasına verilen addır. Müzik setlerinden sonra ses kartlarında ses kartlarında da bulunmaktadır.

-T-

Tag : Etiket anlamında kullanılır. HTMLde dökümana biçim vermek için kullanılan etiketlerdir. Kaynak içinde kolayca fark edilirler çünkü her zaman "<" ve ">" işaretleri arasına yazılırlar.

Tak Çalıştır: (Plug and Play) Eskiden kartları PCmize takarken PCmizle uyumlu çalışması için gereken bazı |umper ve dip switch aylarını yapmak gerekirdi. Daha sonra işletim sistemlerine ve bu tr aygıtlar gereken ayarı otomatik yapmaları için konulan özelliği Tak Çalıştır adı verildi. Takıyorsunuz, bu standardı destekleyen Windows 9x aygıtın takıldığını anlayıp sizden sürücülerinin yerini göstermenizi istiyor ve sürücüleri yükleyerek donanımın tanıtım işlemini tamamlıyor. Tabii her zaman bu kadar kolay olmayabilir

TAR : Tape Archive ‘in kısaltmasıdır.

TCP/IP : (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) Değişik tipteki bilgisayarların haberleşmesine imkan tanıyan bilgisayar ağı protokolüdür. Standart internet protokolüdür. Bilgisayarlar ile veri iletişimi sağlayan birimler arasında düzenlemeleri yapıp, bilginin bir yerden bir yere gidebilmesini sağlayan veri iletişim protokollerine verilen genel addır.

Telnet : İnternet ağı üzerindeki bir makineye uzaktan bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlardır. Bir host bilgisayara bağlanma imkanı sağlayan terminal emülasyon protokolüdür.

Terabyte : Tera. Bir Terabyte = Bin Gigabyte. Birkaç sene sonraki yeni hardisk standardı diyebiliriz. (1.000.000.000.000 byte = 1 Terabyte, 1.000.000.000 kb. 1.000.000 mb. 1.000 gb.).

TIFF : Tag Image File Format ‘ın kısaltmasıdır.

Toolbar : Genellikle yazılımların üst kısımlarında bulunan, çubuk biçimindeki menülerdir.

Track : (Sektör) Hareketli depolama aygıtlarından olan drive, disket veya teyp kartuşunda sürücü kafasının ulaşabildiği özel bir bölüm.

Trojan : Bilgisayarınızda arka planda çalışan ve zamanı geldiğinde aktif hale gelerek sisteminize zarar veren yazılımdır.

-U-

UDP : (User Datagram Protocol) İnternet protokollerinden biridir.
Uninstall : Install edilen herhangi bir yazılımın sistemden silinmesidir.

Ultra DMA/33: Ouantum ve Intel firmaları tarafından sabit diskler için geliştirilen bir protokol. Bu protokol, sabit diskle bellek arasındakiveri transfer hızının teorik olarak 33 MB/snye çıkmasını sağladı.

Ultra DMA/66: 66 MB/sn hızında yeni bir disk arabirim standardı.(Bkz. Ultra DMA/33)

Upgrade : Bilgisayarların zaman içerisinde güncelliğini yitiren parça veya programlarının, yeni ve güncel sürümleriyle değiştirilme işlemidir.

URC : Uniform Resource Characteristics ‘in kısaltmasıdır.

URI : Uniform Resource Identifier ‘ın kısaltmasıdır.

URL : (Universal Resource Locator) Web browserlar içinden bir web servisine ya da bazı internet servislerine yönlendirme yapabilen bir komut formatıdır. İnternet üzerindeki kaynaklara bağlanmayı sağlayan adresleme düzeni.

URN : Uniform Resource Names ‘in kısaltmasıdır.

Usenet : İnternet üzerinde kullanıcıların belirli konularda düşüncelerini yazabildikleri tartışma gruplarına verilen addır.

Username : Kullanıcıların bir internet hesabına giriş yaparken kendilerini tanıtmaları için kullandıkları kullanıcı adıdır.

Utility : Bilgisayarlarda işletim sistemi tarafından yapılamayan bir takım işlerin, kullanıcı tarafından yapılmasını sağlayan, kullanımı kolay programlardır.

Uudecode : Uuencode dönüştürme yönteminin tersidir.

Uuencode : Bilgisayar dosyalarını, elektronik posta ya da Usenet le göndermek için ASCII karakterlerine dönüştürme yöntemi.

-V-

Veriyolu: (Bus) Kasa içindeki bileşenlerin çoğu (işlemci, önbellek, bellek, genişleme kartları, depolama aygıtlan vs.) birbirleri ile veriyolları aracılığı ile konuşurlar. Basitçe, bilgisayarın bir bileşeninden diğerine verileri iletmek
için kullanılan devrelere veriyolu adı verilir.
Virüs : Zarar vermek amacıyla kendini programlara kopyalayan, bu programlarla ilişki kuran, sistemdeki diğer programlara da yamanarak yayılan ve sistemi çökertebilen küçük progr*yasak kelime*lardır.
Visit : Ziyaret anlamına gelir.

VRML : (Virtual Reality Modelling Language) (Sanal Gerçeklik Modelleme Dili) İnternet üzerinde üçboyutlu ortam yaratmaya imkan veren yazılım dili.

-W-

WAİS : (Wide Area Information Servers) Değişik servislerindeki bilgilere ulaşmak için geliştirilen bir servis ve bu bilgileri indekslemek için kullanılan sistemdir.
WAIS : (Wide Area Information Servers) (Geniş Alan Bilgi Sistemi) Internet üzerinde basit ve doğal bir dilde sorgulama girişlerini tanıyan, bilgilere hızlı erişim için indeksler kullanan, önceki aramaların sonuçlarının sonraki aramaları etkilememesini sağlayan bir mekanizması olan dağıtılmış bilgi hizmet birimidir.

WAN : (Wide Area Network) Şehirler, ülkeler ya da kıtalar arasında oluşmuş bilgisayar ağlarının genel adıdır. MSN, Superonline, IBM Global Network gibi.

Web Browser : İnternet üzerinde dolaşmaya ve bilgi transferi yapmaya imkan veren kullanıcı yazılımlarının genel adıdır.

Webmaster : Bir web sitesinin editörlüğünü üstlenen kişiye webmaster adı verilir. Webmaster ın görevi, web sitesinin tasarımını yapmak ve çarpıcılığını korumaktır. Günümüzde bu işi tek bir kişinin yapması çok zordur. Bunun için genelde bir web sitesini birden çok kişi takım ruhuyla ayakta tutar.

Web Sayfası : Bir web servisinin tek seferde ekrana getirdiği bir html sayfasıdır. Bu sayfalarda, hem grafik/resim bilgileri, hem normal text, hem ses, hem de başka web sayfalarına linkler olabilir. ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gibi..!)

Whisper : Sohbet sırasında bir kişiye özel mesaj gönderilmesidir.

WWW : (World Wide Web) (Dünya Çapında Ağ)

-Z-

Zip : PKZip, Winzip gibi arşivleme programları kullanılarak sıkıştırılmış dosyalardır